CVVM: Důvěra Čechů v EU mírně vzrostla, na 44 procent

14.05.2018 12:54

Důvěra Čechů v budoucnost sjednocené Evropy se od loňského roku zvýšila o pět procentních bodů na 44 procent. Jejich postoj k přijetí eura v Česku však zůstal stejný, evropskou měnu podobně jako loni odmítá 73 procent lidí a jen pětina podporuje její zavedení v ČR. Podle informací ČTK to vyplynulo z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

CVVM: Důvěra Čechů v EU mírně vzrostla, na 44 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Společně za vystoupení z EU na Václavském náměstí

Podle něj negativní postoj k euru poprvé výrazněji převážil v roce 2010 a od roku 2011 se nesouhlas lidí se zavedením eura v ČR pohybuje kolem tří čtvrtin, pouze v červnu 2011 a dubnu 2015 klesl pod 70 procent. „V letech 2001 až 2005 převažoval souhlas nad nesouhlasem a v letech 2006 až 2009 byly oba podíly zhruba vyrovnané,“ doplnili autoři průzkumu.

V souvislosti s tím, jaká by měla být do budoucna míra integrace Evropské unie, nejčastěji převažuje u veřejnosti názor, že by měla zůstat přibližně stejná jako nyní. Myslí si to 48 procent lidí; proti loňskému roku se počet takto smýšlejících zvýšil o pět bodů a dosáhl na nejvyšší hodnotu od počátku sledování v roce 2012. U ostatních možností se názory téměř nezměnily, čtvrtina dotázaných je nadále pro oslabování integrace Unie, a 14 procent naopak pro její posilování.

Od loňského roku se o čtyři body zvýšil i počet lidí, kteří jsou pro zachování stávající míry zapojení ČR do Unie. Tento názor zastává 46 procent veřejnosti. Názory na posílení a oslabení zapojení republiky v rámci EU se nezměnily a postoje lidí jsou v tomto ohledu nadále vyrovnané: 22 procent je pro posílení a 25 procent pro oslabení zapojení Česka do Unie.

CVVM provedlo průzkum v první polovině dubna mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…