Čaputová věří ve svobodu a demokracii. Promluví na Havlově fóru

25.09.2019 13:52

Na konferenci Forum 2000 v říjnu v Praze vystoupí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová či jemenská aktivistka a držitelka Nobelovy ceny za mír Tavakkul Karmánová. Organizátoři o tom dnes informovali v tiskové zprávě. Letošní 23. ročník ponese podtitul Jak obnovit naděje roku 1989 (Recovering the Promise of 1989). Čaputová navštíví Česko podruhé od uvedení do funkce, uvedla ČTK.

Čaputová věří ve svobodu a demokracii. Promluví na Havlově fóru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Čaputová byla ve funkci poprvé v Praze v červenci, kdy se setkala se svým českým protějškem Milošem Zemanem.

První arabskou nositelku Nobelovy ceny za mír Karmánovou doplní mezi řečníky například konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I., který zaujímá nejvlivnější postavení mezi ortodoxními církvemi. Na konferenci dorazí i bývalý místopředseda izraelské vlády Natan Ščaranskij či australský politolog John Keane.

Čaputová vystoupí v pondělí 14. října v podvečer. Uvede ji členka programové rady Nadace Forum 2000 a bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. „Zuzana Čaputová založila svůj politický úspěch na úctě k pravdě a víře ve svobodu a demokracii. Přistupuje ke svému úřadu s nejvyšší mírou odpovědnosti a s viditelnou snahou reprezentovat a efektivně hájit zájmy celé své země,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal.

Již dříve přislíbil vystoupení ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD), mezi řečníky budou i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) či zástupkyně české odnože studentského hnutí za ochranu klimatu Fridays for Future Lucie Smolková.

Titul letošního ročníku Fora 2000, které se koná 13. až 15. října v Praze na Žofíně a dalších místech, odkazuje k vlně odporu vůči autoritářským režimům v roce 1989. Debaty by se měly soustředit na to, v čem lidi svoboda zklamala a co s ní lze naopak lehce ztratit.

U zrodu konference Forum 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Jejich záměrem bylo poskytnout prostor osobnostem z nejrůznějších oborů k analýze výzev nového tisíciletí. Loni v říjnu se v Praze debatovalo o aktuálních hrozbách pro svobodu, o vlivu informačních technologií na demokracii nebo o roli Číny v současném světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …