Čarnogurský: Havel nechtěl rozpad Československa. Ale věděl, že to je nezvratné

05.10.2016 9:41

Bývalý prezident Václav Havel by se dnes dožil 80 let. „I já si jej připomínám,“ uvedl v ČT24 slovenský politik a disident Ján Čarnogurský.

Čarnogurský: Havel nechtěl rozpad Československa. Ale věděl, že to je nezvratné
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Ján Čarnogurský, bývalý slovenský premiér

„Václav Havel pro mě zůstává stále šéfem opozice proti komunismu a prvním prezidentem, který umožnil velmi rychlý a plynulý přechod od komunismu k demokracii,“ zmínil Čarnogurský. 

Ten byl sice v den sametové revoluce ve vězení, ale o pár dní později byl propuštěn. „Tři dny po propuštění z vězení jsem již byl členem delegace disidentů, která hovořila s federální vládou. Přesně dva týdny od propuštění z vězení jsem skládal slib na Hradčanech jako první místopředseda federální vlády,“ vzpomínal Čarnogurský. Síla disidentů podle něj spočívala především v masových shromážděních. 

„Nezapomínejme, že v době, kdy tato jednání probíhala, rozpadal se celý sovětský blok,“ podotkl také Čarnogurský. „Už jen Československo bylo rigidním komunistickým státem, což bylo třeba změnit,“ dodal.

Čarnogurský pohovořil také o rozdělení Československa. „Václav Havel si to nepřál. Bylo to zřejmé z celého jeho chování a jednání, která vedl. Byl ale realista, že si uvědomoval, že je to nezvratný proces a takto to přijal,“ řekl. Podle něj je však důležité, aby Češi a Slováci v případě krizí vystupovali jednotně, ne každý na jedné straně barikády.

Václav Havel byl podle něj víc umělcem než politikem. „Jeho umění bylo nadčasové, neboť umělo oslovit mnohé generace. Václav Havel také hlásal mír a toho si rovněž vážily různé generace. Nikoho neodsuzoval, každému se uměl přiblížit a snažil se porozumět pohnutkám,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…