Čas uklidit chlív. Idiot, přejede ho auto s obilím. Takhle ta nahrávka vznikla! Kopec srandy kolem hovoru Babiše a redaktora MF Dnes

04.05.2017 10:10

Na Chovance máme dobře nabito. Ale vypálíme to až před volbami. Tento dialog Andreje Babiše s redaktorem MF DNES, která patří do Babišova Agrofertu, ale ministr financí vždy tvrdil, že do jejího obsahu nijak nezasahuje, vzbudil značný rozruch na celé politické i mediální scéně. Babiš mluví o špinavé kampani, ale pravost nahrávky nezpochybnil. A další novináři spekulují zejména o roli novináře MF DNES, který se tohoto plánování účastnil... a přitom to podle některých byl právě on, kdo nahrávku pořizoval.

Čas uklidit chlív. Idiot, přejede ho auto s obilím. Takhle ta nahrávka vznikla! Kopec srandy kolem hovoru Babiše a redaktora MF Dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády den po té, co premiér Bohuslav Sobotka ohlásil její demisi

„Já žádná média nevlastním a neovlivňuju, ani jsem neovlivňoval,“ prohlásil Andrej Babiš nedávno v reakci na obvinění mezinárodní organizace Reportéři bez hranic. Bylo to jen poslední z řady jeho prohlášení, kterými popíral, že by zasahoval do obsahu médií, která patří do holdingu Agrofert, který donedávna vlastnil, aktuálně jej převedl do fondu řízeného jeho partnerkou a jeho advokátem. Činil tak průběžně již od roku 2013, kdy média koupil.

Jenže ve středu odpoledne, v čase vrcholící krize kolem demise Sobotkovy vlády, se začala internetem šířit pozoruhodná nahrávka. Jejím původcem byl Twitter tajemné entity ,,Julius Šuman", který dva dny předtím zveřejnil Babišovo upřímné hodnocení jeho vládních kolegů, ve kterém prohlásil ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka za „kokota“ a „debila“, jeho kolegyni Michaelu Marksovou za „línou krávu“, co „akorát chlastá“, a premiéra Bohuslava Sobotku popsal slovy „největší svině, co jsem poznal“. Expresivní popis novinářky Sabiny Slonkové „píča zrzavá“ byl pak jen třešničkou na dortu.

O Slonkové v nahrávce mimo jiné řekl, že ji musel vyhodit z MF DNES, což je pozoruhodné v kontextu jeho ujišťování, že do řízení médií, která spadají pod jeho holding Agrofert, nijak nezasahuje. Toto prořeknutí však nebylo takřka ničím vedle toho, co se o Babišových zásazích do mediální produkce objevilo v „nahrávce č. 2“.

Anketa

Chcete, aby byly předčasné volby?

20%
80%
hlasovalo: 7333 lidí

Na Chovance máme nabito. Ale vypalte to až před volbami

Na nahrávce hovoří především muž, kterého web Forum24.cz představil jako novináře z Babišova holdingu Mafra. Později bylo upřesněno, že se jedná o redaktora MF DNES Marka Přibila, kterého následně deník okamžitě propustil.

Babišovi se novinář na nahrávce chlubí, že díky svým zvláštním zdrojům má zajímavé informace týkající se ministra zdravotnictví Ludvíka. Nahrané rozhovory probíhaly právě v době, kdy byl Ludvík jmenován, před Vánocemi roku 2016, a byly podle nahrávky minimálně čtyři. „Tam teď začalo docela rozsáhlé vyšetřování, dělá to Hradec Králové, expozitura pod tou novou centrálou,“ informuje na první z nich novinář ministra financí. Policisté prý mají všechny dokumenty k téměř třímiliardové zakázce.

Má prý informace i o tom, proč byl Miloslav Ludvík vybrán na ministra zdravotnictví. Babiš na to zareagoval slovy: „Já bych to nedával, já bych s tím počkal na příští rok.“ Tím bylo pravděpodobně myšleno na období před sněmovními volbami.

Takto hovořil Andrej Babiš s PL.cz o vládě a premiéru Sobotkovi:

Babiš k tomu doplnil, že počítá s novými hejtmany za hnutí ANO, že budou rozkrývat levárny ČSSD na krajích a ty se postupně budou odhalovat. Jeho společník k otázce zdravotnictví dodal, že Babiše stále někdo kritizuje kvůli střetu zájmů, a přitom se na ministerstvo za ČSSD dostává „jeden podivný pán za druhým“.

Další část sestříhané nahrávky pojednávala o premiéru Bohuslavu Sobotkovi. Konkrétně šlo o jeho jedinou životní práci v soukromém sektoru, když působil v advokátní kanceláři Radka Pokorného. „On tam tehdy měl naprosto minimální příjmy, i když tvrdil, že tam byl na plný pracovní poměr,“ říkal Babišovi jeho společník.

„A o tom už jste psali?“ zajímal se ministr financí. Jeho protějšek jej ubezpečil, že vše je připravené, ale „Nachtigall to nechtěl vystřelit“. Nachtigallem je míněn ředitel rozvoje MF DNES František Nachtigall.

Babiš následně poznamenal, že „by to mohla být docela dobrá příležitost“, načež jeho protějšek souhlasil, že řekne „Františkovi“ (možná Nachtigallovi). Texty jsou prý připravené, stačí je vydat.

„Jsem teď číslo jedna u Chovance, největší oblíbenec,“ chlubí se novinář Babišovi. Je prý na Chovance připraveno pět až šest textů, které „má Franta Nachtigall a čekáme, až to bude vhodné“.

Prvním tématem, na kterém chtějí Chovance motat, jsou prý evropské dotace („Ty máme rozpracované velmi dobře,“ chlubí se novinář).

„On se každý týden schází v Parkhotelu v Plzni s Jurečkem a Hauptmanem (Roman Jurečko, podle některých někdejší šedá eminence plzeňské ODS), mají tam schůzky, mají jednoho vybraného číšníka,“ popisuje. Nově prý měl Chovanec v Plzni koupit dva bytové domy. „Ne teda na sebe, na někoho jiného,“ vysvětloval Babišovi.

Předseda ANO a v té době ještě vlastník Agrofertu na to zareagoval: „Řekněte Nachtigallovi, že jsem včera seděl se Zimolou. A já jsem si myslel, že Zeman vyprovodí toho Chovance a Zimola bude ta hvězda, která bude proti Sobotkovi. Ale bohužel to vypadá, že ne. Já jsem mu tvrdil, že Chovanec je jen otrok Sobotky a že hraje na Zemana hru. Ale on, že ne, takže to bohužel vypadá, že oni jsou spolu,“ svěřil se ministr financí.

A pokračoval: „Je otázka, jestli s těmi vašimi věcmi nepočkat na parlamentní volby.“ Novinář souhlasil a vysvětlil, že zmíněné materiály jsou skutečně velmi výbušné a mohou se obrátit proti Babišovi. Takže by to neřešil, ale nechal si texty připravené na vhodný okamžik.

Budou Vánoce, proč střílet patrony teď?

V poslední části nahrávky se pak Andrej Babiš v hovoru se stejným redaktorem zamýšlel nad možnostmi vládní alternativy k současné koalici s ČSSD a lidovci. „Nejlepší by bylo to udělat úplně bez socanů,“ pronesl.

„Ta KDU snad není až tak zatracená, nebo ti Starostové,“ přemýšlel nahlas. Novinář souhlasil, že tak strašní nejsou.

„Já bych s tím teď počkal. Budou Vánoce…,“ vrátil se Babiš k tématu zveřejňování kompromitujících materiálů. „Proč si teď vystřílet patrony?“ kroutil hlavou.

Téma patron přivedlo novináře k ujištění, že „na Chovance máme nabito velmi slušně“. Babiš dodal, že velká otázka je, jak se bude chovat ministr zdravotnictví Ludvík.

„Škoda, že nejsou volby teď,“ uzavřel novinář.

Aby ho teď neporazil vůz s obilím...

Nahrávku začali ve středu večer všem k poslechu doporučovat špičky ČSSD, aby si prý lidé udělali obrázek, jak funguje a uvažuje Andrej Babiš. Nezávisle na sobě přednesli toto doporučení občanům Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka i Lubomír Zaorálek.

„Ve světle chování Andreje Babiše i ve světle nových informací, které se dnes objevily, z nichž jednoznačně plyne, že Andrej Babiš ovlivňuje svá média a potvrzuje se zjevně to, co jsme říkali celou dobu, že v rámci policejní reorganizace i dalších politických útoků na své konkurenty používá tzv. nezávislá média, tedy Mladou frontu a Lidové noviny, tak je potřeba, aby Andrej Babiš jednoznačně ty věci vyvrátil. Jednoznačně,“ řekl Chovanec novinářům, když odcházel z odpolední schůzky s prezidentem Milošem Zemanem.

Novinář Petr Honzejk, letošní držitel Peroutkovy ceny, po poslechu nahrávky napsal, že zveřejňování odposlechů považuje za krajně nešťastnou praxi. Přesto se na Facebooku svých přátel ptá: „Považujete zveřejnění záznamu, který (je-li pravý) dokazuje, jakým způsobem pan Andrej Babiš využívá vlastnictví médií v politickém boji, za záležitost veřejného zájmu?“

Pravost nahrávky nepopřela ani MF DNES, která s redaktorem Přibilem okamžitě rozvázala pracovní poměr, ani samotný Andrej Babiš. Ten na dotazy reagoval slovy, že se jedná o otevření druhé fronty boje proti němu, ovšem pravost nahrávek nezpochybnil. „Ty nahrávky neznám. Můžu jenom říct, že je velice podivné, že někdo sleduje vicepremiéra vlády a údajně nahrává nějaké věci. Neslyšel jsem to, považuji to za špínu. A považuji to za součást kampaně, která na mně probíhá,“ citoval jeho slova web Blesk.cz.

Zkušený novinář Jan Hrbáček z týdeníku Euro na svém facebooku poznamenal, že z nahrávky je zjevné, že ji nepořizovala žádná třetí osoba, ale samotný redaktor Přibil. Soudí, že následně nahrávka zjevně kolovala v rámci redakce MF DNES či dalších médií z holdingu Agrofert. „Někomu to nevonělo a v rytmu Babišova odzemku to poslal dál. Ani se mu nedivím,“ dodává komentátor. A ironicky dodává, že Přibil tímto získal do svého profesního životopisu skvělou referenci. „Už není ani tím užitečným idiotem,“ dodává.

Po zveřejnění informace, že redaktor Přibil v newsroomu na Andělu na hodinu skončil, Hrbáček přidal obavy o jeho život. „Aby ho neporazil na přechodu vůz s obilím…,“ obává se.

Další z novinářů, Robert Malecký, naopak vyslovil slovo do vlastních řad: „Pokud jako novináři furt peskujeme politiky, neměli bysme si trochu uklidit vlastní chlív? To, co leze kolem tý nahrávky, už je docela slušná žumpa.“

Říkali mu „Franta Špína“

Komentátor webu Echo24.cz Daniel Kaiser Babišovu plánování mediální strategie věnoval komentář nazvaný ironicky Babišovým citátem „Kúpil som si noviny, aby psaly pravdu“. V něm klade na misku vah vždy problematické nahrávání cizích hovorů a veřejný zájem na odhalení nepravostí.

CELÝ KOMENTÁŘ DANIELA KAISERA ZDE

V tomto případě se Kaiser jednoznačně přiklání na stranu veřejného zájmu. „Nahrávka, na níž Babiš konferuje s neoznačeným novinářem ze svého vydavatelství Mafra, znamená konec hry i pro skalní optimisty, kteří potřebují vidět jasný důkaz, aby přistoupili na hypotézu, že politik-miliardář si koupí noviny, aby přes ně rozehrával politické hry,“ poznamenává Kaiser k dialogu na téma, co už je připravené do tisku na Milana Chovance a další sociální demokraty.

Pokud vše skončí hlavou novináře, bude to podle Kaisera jen důkaz, kam tato země dospěla. Jak totiž z nahrávek vyplývá, hlavním organizátorem těchto akcí rozhodně nebyl řadový redaktor Přibil, ale v nahrávkách opakovaně zmiňovaný František Nachtigall, „ředitel strategického rozvoje“ ve vydavatelství Mafra. „Mimo jiné bývalý šéfredaktor deníku A-ha, jemuž se tehdy, kdovíproč, přezdívalo Franta Špína,“ zavzpomínal novinář Kaiser.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…