Časopis cituje experta ČSSD: Důl Paskov se musí zavřít, hrozí megaprůšvih. Bojíme se to říct horníkům

17.02.2014 7:38

Nad Moravskoslezským krajem se vznáší obavy nejen z uzavření některých dolů, ale také z krachu celé společnosti NWR. Pokud by k tomu došlo, bez práce by se ocitlo až třicet tisíc lidí. Problémy na Ostravsku by se tím jen prohloubily. Nikdo ovšem zatím netuší, jak se poprat s prodělečným Dolem Paskov, píše časopis Týden. A řešení je, zdá se, v nedohlednu.

Časopis cituje experta ČSSD: Důl Paskov se musí zavřít, hrozí megaprůšvih. Bojíme se to říct horníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Anketa

Jste pro navýšení podílu obnovitelných zdrojů elektřiny?

1%
hlasovalo: 5759 lidí

Už loni v půlce září představenstva společností New World Resources a OKD, které spoluvlastní miliardář Zdeněk Bakala, oznámila, že kvůli narůstajícím miliardovým ztrátám ke konci roku 2014 uzavřou Důl Paskov na Frýdeckomístecku. Po rozsáhlých protestech a vyjednáváních nakonec našla vláda Jiřího Rusnoka kompromis.

Výsledkem jednání byl lednový podpis takzvaného Memoranda o porozumění, podle nějž by jednou z možností bylo, že by Bakalova společnost na vlastní náklady udržovala těžbu až do roku 2016, následně by Paskov za symbolickou jednu korunu převzal stát. Součástí dohody byla i úmluva, že expertní tým pod vedením tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Jiřího Cieńciały připraví s vlastníky Paskova do konce března i další varianty a bude pak záležet na vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), kterou nakonec zvolí.

Ve hře je několik variant, nikdo ale neví, kterou zvolit

Měsíc a půl před vypršením termínu ovšem podle časopisu Týden neví nikdo nic. Včetně horníků samotných, ti netuší, kdy budou muset v práci skončit a vyrazit na úřady práce. Podle finančního ředitele NWR Marka Jelínka se hledá konstruktivní řešení. Ani premiér Sobotka není konkrétnější.

„Vláda bude intenzivně pokračovat v komunikaci, kterou navázala vláda Jiřího Rusnoka. S vlastníky dolu a zástupci zaměstnanců, to znamená s odboráři. Budeme monitorovat situaci OKD a budeme hledat možnosti, jak posílit zaměstnanost v Moravskoslezském kraji," uvedl Sobotka. Dodal, že v zájmu státu je, aby nedošlo k uzavření Dolu Paskov takovým způsobem, že by to do budoucna vyloučilo možnost těžby.

Tajemný je podle Týdne i současný ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „V této fázi nemohu žádné varianty sdělovat, ale je jich několik. Také je varianta, že stát neudělá nic. Důl Paskov není právnická osoba, to je jen závod. Takže je otázkou, proč by tam měl stát dávat nějaké peníze, když OKD produkuje dostatek zdrojů v jiných dolech," uvedl. Jasno prý nemusí být ani do konce března, podotknul Mládek.

Koaličním partnerům KDU-ČSL a ANO se do dotování miliardové ztrátové investice Zdeňka Bakaly nechce už vůbec. „Řešení jsou v zásadě dvě. Buď se Paskov zatopí, nebo ne. Pokud se nezatopí, tak při dnešních cenách to bude stát muset dotovat, a do toho se mi moc nechce. Ale my se s variantami musíme seznámit, já je dosud neznám," řekl Týdnu šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Možná hrozí megaprůšvih

Pod podmínkou anonymity promluvil o osudu ostravských dolů sociálnědemokratický expert pro oblast průmyslu: „Paskov se bude muset zavřít. Jen to zatím nikdo nemá odvahu říct nahlas, protože by se horníci okamžitě vydali do Prahy. Zdá se, že se dá maximálně udělat nějaký útlumový program a zkusit dohodnout, že ty lidi bude po nějakou dobu částečně vyplácet Bakala, částečně stát a část by mohla jít z Evropské unie. Nic víc tam asi vymyslet nelze."

Podle informací, které tento zdroj má, může prý dojít k „megaprůšvihu". Bakalovi by totiž mohla zkrachovat i společnost NWR, čemuž by nasvědčovalo podle Týdne i katastrofální hospodaření této společnosti v minulém roce. Na výsledky reagovaly akcie NWR propadem o více než devět procent na historické minimum. A nedaří se prý ani dluhopisům. Ve hře jsou prý nyní varianty, že by vlastníci dluhopisů NWR odpustili firmě část dluhu nebo vyměnili dluhopisy za akcie společnosti. Věřitelé by se ale prý měli připravit, že řešení je bude hodně bolet.

NWR by podle Týdne mohl zachránit pravděpodobně jen růst cen uhlí na světových trzích, což se ale nedá v brzké době čekat. Na tento problém upozorňoval časopis již v minulosti, kdy NWR vstupovala na burzu. „Investoři ovšem uvěřili Bakalovi a spol. příběh o nákupech uhelných dolů po celém světě. Pohádka o nových dolech se však hroutí, což přiznává sama firma. Pro akcionáře a vlastníky dluhopisů může mít pohádka hodně smutný konec," konstatuje Týden.

Hrozí totiž, že přijdou o všechno, pokud firma zcela zkrachuje. I hejtman Miroslav Novák připouští, že tyto informace v kraji prosakují, kdyby se prý zvěsti naplnily, byla by to katastrofa. „To by bylo šílené. To by opravdu jedině musel převzít stát. Model Osinek. Prostě deprivatizovat nebo cokoli jiného. Musíme věřit, že takový černý scénář nenastane," doufá Novák.

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…