Část ČSSD v krajích vnímá současnou situaci kolem vlády kriticky

28.06.2019 21:45

Část představitelů ČSSD v krajích hodnotí současné počínání svojí strany ve vládě a v kauze kolem odvolávání sociálnědemokratického ministra kultury Antonína Staňka značně kriticky. Jiní naproti tomu vyzývají k uvážlivějšímu postupu a účast strany ve vládě hájí, zatímco část z nich ji odmítá. ČSSD usiluje o odvolání Staňka z funkce ministra kultury a o jmenování Michala Šmardy (ČSSD) jeho nástupcem. Prezident Miloš Zeman ale odmítl Staňkovu demisi přijmout.

Část ČSSD v krajích vnímá současnou situaci kolem vlády kriticky
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Prezident dosud nevyhověl ani návrhu na Staňkovo odvolání, který mu na konci května poslal předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Předseda ČSSD Jan Hamáček ve čtvrtek večer prohlásil, že ČR se kvůli Zemanovu rozhodnutí dostala na hranu ústavní krize. Dnes se kvůli tomu sešel s Babišem, který poté oznámil, že požádá prezidenta o schůzku. Prezident ho i s Hamáčkem přijme v úterý.

Bývalá starostka České Lípy Romana Žatecká, která loni kandidovala na předsedkyni ČSSD, je zklamaná tím, jak se za současného vývoje událostí sociální demokracie chová. „Ve mně vzklíčil takový pocit, že už nejsme fíkový list, ale jsme hadr. Chybí mi to, abychom projevili nějakou hrdost a rovnou páteř,“ řekla dnes ČTK Žatecká. „Je to jednoduché – já jsem byl proti účasti ČSSD ve vládě a od té doby se tu ostudu snažím nekomentovat,“ reagoval na aktuální dění kolem výměny ministra kultury senátor a starosta Bohumína Petr Vícha.

Naproti tomu bývalý jihomoravský hejtman a exposlanec Michal Hašek si myslí, že by strana měla zůstat ve vládě. Podle něj ČSSD z opozice nic neprosadí a sociálnědemokratický levicový program by v případě jejího odchodu realizovala vláda ANO opřená o KSČM a SPD, zatímco ČSSD by byla v opozici mediálně nezajímavá a opomíjená.

Předseda okresního výboru ČSSD v Pardubicích Leoš Malina zastává dlouhodobě názor, že sociální demokracie by vůbec neměla být ve vládě s hnutím ANO. „Už včera bylo pozdě. Odvolávání ministra kultury je jen vrcholek ledovce,“ řekl ČTK. Podle něj strana trpí absencí strategie a „témata tahá jako králíky z klobouku a nedokáže je prodat“. „Takto jsme zahnáni tam, co Andrej Babiš a Miloš Zeman dovolí,“ uvedl.

Podle poslance, starosty Náchoda a předsedy hradecké krajské ČSSD Jana Birkeho jde nyní o bytí a nebytí sociální demokracie. Situaci s výměnou ministra kultury by podle něj měl řešit premiér Babiš, protože jde o jeho vládu. „Pokud premiér nebude mít vůli tu situaci vyřešit, tak my podle toho budeme postupovat. Nechci ale předcházet událostem a provolávat nějaká silácká prohlášení. Je třeba vzít rozum do hrsti a postupovat velmi uvážlivě, protože to není jednoduchá situace,“ dodal.

Podle krajského předsedy ČSSD v Karlovarském kraji Tomáše Svobody zatím stále platí týden staré rozhodnutí předsednictva ve vládě setrvat. „Podle mne není nejmenování ministra tím zásadním důvodem pro odchod z vlády, ale spíš jen další útok ze strany prezidenta. Jsou podstatnější problémy, například rozpočet,“ řekl ČTK Svoboda.

Předsednictvo jihočeské ČSSD v pondělí podpořilo setrvání ministra Staňka ve funkci. Na Facebooku to ve čtvrtek uvedl předseda jihočeské ČSSD a bývalý statutární předseda strany Jiří Zimola. „Tradičně odbojná jihočeská organizace ČSSD, konkrétně její krajské předsednictvo, podpořilo na svém pondělním jednání ministra Staňka a jeho boj za transparentní a hospodárné využívání peněz v kultuře a vyzvalo vedení ČSSD, aby jej podrželo ve funkci a neustupovalo tlaku části kulturní fronty a některých jejích tlampačů novinářů,“ napsal Zimola na Facebooku.

Bývalý pověřený předseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec dnes řekl, že situace kolem výměny ministra kultury už nemá pro ČSSD žádné dobré řešení. Podle svých slov nechápe, proč vedení ČSSD vyvolává další vládní krizi den po hlasování o nedůvěře vlády.

Brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil ČTK řekl, že nepochybuje o tom, že vedení strany ví, co má dělat. „Teď nejmíň potřebuje hraběcí rady z regionů,“ poznamenal. Podle krajského předsedy ČSSD na Vysočině Petra Krčála narůstá počet příznivců odchodu ČSSD z vlády i mezi těmi, kteří předtím hlasovali pro účast sociálních demokratů v této vládě. Podle Krčála nejde o to, že je na nového ministra nominován Michal Šmarda z Vysočiny, ale principiálně o to, že pokud politická strana zastoupená ve vládě navrhne výměnu ministra, nemělo by to trvat půl roku, ale mělo by to být řešeno neprodleně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…