Část opozice chystá zdržování sněmovní schůze. Vadí jim služební zákon

15.07.2014 14:38

Část opozice, především z klubů TOP 09 a ODS, chystá zdržování mimořádné sněmovní schůze, která v úterý začíná. Opozici vadí především komplexní novela služebního zákona, výtky má ale i k některým dalším normám. ODS, která svůj postup koordinuje s TOP 09, nevylučuje obstrukce. Jednání by tak mohlo v některých dnech trvat do noci. Koalice doufá, že schůze bude věcná, ale je připravena i na delší než dvoutýdenní jednání.

Část opozice chystá zdržování sněmovní schůze. Vadí jim služební zákon
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jedním z témat besedy byla otázka důvěry v ODS

Občanští demokraté řekli, že využijí všech možností jednacího řádu k tomu, aby zabránili přijetí služebního zákona. "Budeme dělat všechno pro to, aby zákon v předložené podobě přijat nebyl," řekl předseda ODS Petr Fiala. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura nevyloučil dlouhé řečnění. "Oznámil jsem klubu, že parlamentní prázdniny skončily," poznamenal Stanjura.

ODS novele služebního zákona vyčítá mimo jiné zřízení generálního ředitelství státní služby. ODS tvrdí, že koalice chce na úřadech "zabetonovat" úředníky blízké vládním stranám. Svou výtku na tiskové konferenci se snažili zdůraznit modelem s fotografií úřadu vlády, kdy do betonového základu byly zapíchány fotografie některých vysokých ministerských úředníků, například náměstka ministra školství Petra Hulinského (ČSSD) či náměstka ministra obrany Jiřího Borovce.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) opozici vyzval, aby jednání zbytečně neblokovala. "Nenecháme se odradit od toho, abychom včas tyto (vládní) návrhy prosadili," řekl po jednání klubu Sobotka. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že hnutí je připraveno jednat do večerních hodin a na dvoutýdenní, případně i delší schůzi. Zásadní obstrukce ale nepředpokládá. "Pevně věříme, že budeme jednat věcně a seriozně," doplnil šéf lidoveckého klubu Jiří Mihola.

Zdržování schůze podle svého místopředsedy Jiřího Dolejše nechystá KSČM. Šéf klubu Úsvitu Radim Fiala ostatní poslance vyzval, aby si obstrukce odpustili. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…