Čechovi podezřelému z toho, že chtěl k Islámskému státu, hrozí doživotí

22.12.2016 14:23

Státní zástupce dnes podal obžalobu na mladého Čecha podezřelého z toho, že se chtěl přidat k organizaci Islámský stát. Za přípravu terorismu mu hrozí až výjimečný trest. Na svých internetových stránkách to uvedl Český rozhlas (ČRo). Výjimečný trest zahrnuje i doživotí.

Čechovi podezřelému z toho, že chtěl k Islámskému státu, hrozí doživotí
Foto: Youtube.com
Popisek: Vlajka Islámského státu

„Ke Krajskému soudu v Plzni byla podána obžaloba na obviněného Jana S. Žalovaný skutek byl kvalifikován jako příprava zločinu teroristický útok. Je ohrožen trestem odnětí svobody od 12 do 20 let nebo i výjimečným trestem,“ řekl webu ČRo dozorující státní zástupce Jan Kubias.

Podle informací médií je prvním zadrženým Čechem, který se chtěl stát bojovníkem Islámského státu, jednadvacetiletý muž ze Spáleného Poříčí na jihu Plzeňska. Muž byl podle týdeníku Respekt zadržen letos v lednu v Turecku na mezinárodním letišti; nebyl zřejmě součástí větší skupiny lidí. Při zadržení měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice a turecké policii údajně přiznal, že důvodem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k Islámskému státu. Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a informovali české kolegy.

Česká policie mladíka zpočátku vyšetřovala na svobodě kvůli pokusu o účast na organizované skupině. Na základě jeho výpovědi ale kriminalisté klasifikaci zpřísnili a začali ho stíhat kvůli teroristickému útoku ve fázi přípravy. Soud pak muže poslal do vazby, v níž je od 20. července.

Muži přitěžuje fakt, že se na cestu důkladně připravil, uvedl dnes ČRo. Koupil si jednosměrnou letenku do tureckého města Gaziantep, odkud se zájemci o vstup do Islámského státu vydávají k hranici se Sýrií. Rezervoval si vůz, kterým chtěl pokračovat na turecko-syrskou hranici.

Cestu k obžalobě podle ČRo odblokovaly psychologické a psychiatrické posudky, které ukázaly, že je mladík příčetný. Muž podle rozhlasu odmítl vazební zasedání, na němž se mělo rozhodovat o jeho propuštění na svobodu.

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…