Čechům dělá problém splácet kontokorent. Jsou neustále v mínusu

07.10.2012 10:58

Kreditní karta a kontokorent působí mnoha Čechům potíže. I v době, kdy dostanou na účet výplatu, se jejich konto může pohybovat v mínusu. Přitom tyto bankovní produkty mají pomáhat při nedostatku hotovosti. Napsal server lidovky.cz.

Čechům dělá problém splácet kontokorent. Jsou neustále v mínusu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Paní Anna z Prahy si před dvěma lety zavedla kontokorent, tedy možnost přečerpat účet. Měla limit až 25 tisíc, díky platu mohla účet lehce dorovnávat. Původně chtěla zaplatit novou pračku, na kterou z výplaty neměla. Zaplatila ale ještě dovolenou a několik nákupů a ocitla se natrvalo v mínusu.

Problémy s kontokorentem mají až statisíce lidí

Podobný problém mají až statisíce lidí, zjistily lidovky.cz. U České spořitelny má kontokorent kolem 900 tisíc klientů. Každý měsíc si ho zařídí 4 tisíce dalších.

U GE Money má kontokorent zhruba čtvrtina všech klientů a každý měsíc přibývá 2500. Banky tvrdí, že Češi problém se splácením kontokorentů nebo kreditních karet nemají. Odborníci z inkasních agentur, které nesplácené pohledávky vymáhají, ale mluví jinak.

Češi mají u bank každý měsíc pohledávky za 20 miliard korun

Lidovky.cz zjistily, že Češi mají u bank každý měsíc po splatnosti pohledávky za 20 miliard korun. „Většinu z toho tvoří splátky právě kreditních karet, kontokorentů a spotřebitelských úvěrů,“ řekl LN dobře informovaný zdroj blízký bankám. Tyto informace banky považují za interní a nezveřejňují je.¨

Problémy se splácením ovšem potvrzuje centrální registr dlužní Solus a to nejen u bank. Češi zapsaní v tomto registru loni dlužili téměř 40 miliard korun. Letos se to má podle odborníků ještě zvýšit.

Češi si ale nehlídají ani platby za mobilní telefony. Mobilním operátorům Češi dluží okolo 10 miliard.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…