Čekají, že přijdou Rusové. A nejsou proti. Reportér strávil pár dní na Ukrajině

10.06.2022 10:55

„V Česku byl Tomáš vysoce postaveným manažerem. Jeho jednotka si vysloužila takové renomé, že má k dispozici nejmodernější zbraně. Ztráty mají minimální, ale ne každý vydrží ten stres a nasazení,“ popisuje reportér serveru Seznam Zprávy Jan Novák pro server DVTV fungování diverzní jednotky na východě Ukrajiny, se kterou strávil čtyři dny a které velí dobrovolník z Česka. Promluvil také o postojích obyvatelstva.

Čekají, že přijdou Rusové. A nejsou proti. Reportér strávil pár dní na Ukrajině
Foto: Repro min. obrany Ukrajiny
Popisek: Zničená ruská technika

V rozhovoru s moderátorem Martinem Veselovským pro DVTV reportér zmiňuje, že byl na mnoha zahraničních reportážních výjezdech, mnohdy velmi nebezpečných, ale takovou intenzitu nebezpečí jinde nezažil.

Poté se hovor stačí na hlavní téma reportáže, a tím je průzkumná jednotka, která působí v rámci ukrajinské armády a které velí Čech. Reportér prozradil jen jeho křestní jméno Tomáš.

Velitel jednotky Čech, to není obvyklé.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Jak se vlastně z Tomáše stal velitel jednotky, zajímalo Veselovského.

Podle Nováka poměrně jednoduše. Přihlásil se, odjel na Ukrajinu a na základě jeho předpokladů se stal velitelem průzkumné jednotky. Vliv na to ale rozhodně měly různé kurzy přežití, které měl za sebou, to že uměl zacházet se zbraněmi a také byl nadstandardně jazykově vybaven. Mluví totiž plynně rusky i anglicky.

Co bylo Tomášovou motivací pro vstup do ukrajinské armády?

Manažer s obřím platem bojuje na Ukrajině

Na to reportér odpověděl, že Tomáš pracoval v Čechách jako vysoce postavený manažer s velmi vysokým platem (začínající dvojkou). Jeho motivací byla samozřejmě touha pomoci Ukrajině.

Zajímavější je ale druhá část této motivace, protože tou je Tomášova ambice a snaha získat do budoucna zkušenosti a případně i lidi pro další vojenské projekty a rozvoj vojenské kariéry.

K požadavkům na bezpečnost či omezení, která musel reportér spolu s fotografem podstoupit, zazněly standardní postupy, jako vypnutý mobil (žádná GPS, napojení na místní síť), protože Rusové to monitorují a mohou útočit, dále zákaz zveřejňovat tváře a okolní krajinu, aby podle těchto údajů nemohli Rusové identifikovat ani vojáky, ani jejich polohu.

Vzájemná důvěra – novinář neohrožuje zveřejněnými informacemi bojovníky, oni ho chrání.

Speciální průzkumná jednotka se samurajským názvem

K samotné jednotce padlo v rozhovoru jen pár vět.

Jednotka nese název Ronin Rekon (název si zvolili sami bojovníci z japonské historie, ronin je samuraj bez pána). Spadá pod ukrajinskou armádu, ale využívají ji různé brigády. Primární cíl je ale průzkum. Dostávají se především na území ovládané Rusy.

V jednotce jsou převážně cizinci, anglicky mluvící dobrovolníci, pokud je tam Ukrajinec, musí mluvit anglicky. Jednotka má velké renomé a mají nejmodernější zbraně. Bojují tam bývalí američtí a britští vojáci, kteří moderní zbraně umí ovládat, proto je dostávají.

Jejich základnou je úplně obyčejný dům, který vypadá neobydleně. V jeho garáži je úkryt se zbraněmi. Kolem se spí na karimatkách ve spacácích.  Počet členů jednotky se mění, ale pohybuje se kolem 10–12 lidí. Někteří příchozí totiž nezvládají tlak a nasazení a odcházejí.

Zajímavé je, že jednotka v podstatě nemá ztráty, jen jednoho zraněného v nemocnici.

Novinář se podle toho, co zaznělo v rozhovoru, sám účastnil akce, kdy měl být zničen autobus s ruskými vojáky. Průzkumná jednotka čekala s raketou v úkrytu, ale autobus se neukázal. Normální akce jsou ale prý mnohem nebezpečnější a sofistikovanější.

Zajímavé věci zazněly na závěr rozhovoru a týkaly se jednak dalších Čechů, kteří odešli bojovat na Ukrajinu, a také postojů ukrajinských obyvatel žijících na Donbasu.

Češi jsou dobrodruzi, někteří Ukrajinci se těší na Rusy

Většina Čechů na Ukrajině jsou podle Nováka spíše dobrodruzi a vykořenění lidé. Těch, kteří to vzdají, je velké množství. Už samotný jejich výběr a výcvik je síto, kterým jich mnoho neprojde. Ukrajinská armáda chce totiž jen lidi s vojenskou zkušeností. Ti, kteří uspějí v úvodu, pak z části odpadnou, když pochopí, že jde skutečně o holý život a ne o dobrodružství. Také životní podmínky ukrajinských vojáků jsou prý špatné.

Rozhovor uzavřel dotaz Veselovského na rozhovory s lidmi, kteří nejsou nadšeni z toho, že by měli být součástí Ukrajiny.

Na to Novák odpovídá, že lidé, kteří tam zůstávají, jsou různí. Staří lidé, kteří mají svoje kořeny a jinde si život představit nedovedou. A žijí tam samozřejmě i lidé, kteří očekávají, že přijde ruská armáda a oblast připadne Rusku. Spousta lidí je tam pro to, aby se připojili k Rusům, části lidí to nevadí. Konkrétní počty se však reportér odhadnout neodvážil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…