Celá Anglie se na měsíc zavře. Nemáme jinou alternativu, vysvětloval premiér Johnson

01.11.2020 9:24

Zatímco v Číně, v Jižní Koreji či na Tchaj-wanu panuje v tuto chvíli koronavirový klid a nemocnice nepraskají ve švech, v Evropě je tomu jinak. Česko patří k nejpostiženějším zemím na světě a čísla nakažených znovu rychle rostou v Itálii, ve Francii i ve Velké Británii. Britský premiér Boris Johnson byl nucen zatáhnout za záchrannou brzdu. „Nemáme jinou alternativu,“ vzkázal národu.

Celá Anglie se na měsíc zavře. Nemáme jinou alternativu, vysvětloval premiér Johnson
Foto: repro Youtube
Popisek: Britský premiér Boris Johnson

Jednotlivé části ostrovního britského království řeší epidemii koronaviru po svém. Jiná pravidla mohou platit v Anglii, jiná ve Skotsku, jiná ve Walesu. Země dosud spoléhala na systém lokálních lockdownů ve městech, kde se koronavirus rozšíří až příliš. Jenže data z Anglie ukazují, že tento systém už ke zvládnutí epidemie na ostrově nestačí. Britský premiér Boris Johnson proto učinil zásadní rozhodnutí. Na celou Anglii, nikoli však na Velkou Británii, uvalil čtyřtýdenní lockdown. Počet pozitivních případů totiž překročil 1 milion a podle Johnsona hrozí kolaps britského zdravotnictví.

Agentura Reuters upozorňuje, že v zemi přibývá den co den 20 tisíc nově nakažených a podle odborníků může počet úmrtí s koronavirem dosáhnout 80 tisíc. Právě proto, aby se tento černý scénář nenaplnil, Johnson v Anglii vyhlásil lockdown. Trvat má do 2. prosince.

Nyní musíme jednat. Nemáme jinou alternativu,“ sdělil národu.

Otevřeny zůstanou důležité obchody, ale také školy a univerzity. Obchody, jejichž fungování není pro život lidí zcela nezbytné, budou zavřeny. Zavřou se také restaurace a bary. Restaurace budou moct vydávat jídlo jen přes okénko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …