Celá Evropa proti Putinovi? Takto je to v Německu, Itálii či Polsku

20.03.2018 11:47

Vladimir Putin dosáhl v prezidentských volbách výsledků, o jakých se může většině prezidentských kandidátů ze západních zemí jenom zdát. Přesto většina z nich s gratulacemi a slovy uznání nespěchá. Po obvinění Moskvy z podílu na útoku proti bývalému ruskému špiónovi jsou vztahy mezi Západem a Ruskem velmi napjaté.

Celá Evropa proti Putinovi? Takto je to v Německu, Itálii či Polsku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na koncertě promluvil i Vladimir Vladimirovič Putin

Putinův režim je dlouhodobě terčem kritiky aktivistů a většiny mainstreamových politiků. Vztahy mezi Západem a Ruskem zhoršila rovněž anexe Krymu, ruský zásah v Sýrii a naposledy také kauza bývalého ruského agenta Skripala, který se stal na britské půdě terčem útoku za použití jedu. Všechny tyto tři události jsou důvodem, proč většina západních lídrů odhodila diplomatické zvyklosti a do gratulací ruskému prezidentovi k vítězství ve volbách se rozhodně nehrnou.

Jak zmiňuje americká zpravodajská televize CNBC, reakce na výsledek ruských prezidentských voleb velmi dobře ukazují na pozici Ruska v rámci světového společenství. „Spojené státy, Velká Británie i další státy západního světa mlčí. Donald Trump Putinovi nepogratuloval a to samé Theresa Mayová. Naopak se dočkal Putin gratulace od Číny, Saúdské Arábie, Egyptu, Běloruska, Venezuely, Kuby, Íránu nebo Bolívie.“

Z evropských lídrů se pouze mluvčí Angely Merkelové nechal slyšet, že Putinovi německá kancléřka pošle telegram s gratulací, kde údajně zmíní některé výzvy, kterým vztahy obou zemí čelí. Britský levicový deník Guardian tvrdí, že Evropa je v pohledu na vítězství Vladimira Putina hluboce rozdělena. „Jedni tvrdí, že je třeba spolu dále jednat, další Rusko odmítají kvůli jeho odklonu od liberálních hodnot a populisté neskrývají z Ruska své nadšení.“

„Nejostřeji proti Rusku vystupuje Polsko. Naopak v Německu tyto pozice nejsou tak jednoznačné. Podle nedávného průzkumu si nemalá část společnosti přeje obnovení dialogu s Moskvou. Patrné je to zejména mezi příznivci Alternativy pro Německo. Naopak ministr zahraničí Heiko Mass označil prezidentské volby v Rusku za nespravedlivé a konstatoval, že jednání s ruskou stranou bude i nadále obtížné,“ píše Guardian.

Ministryně obrany Ursula Van der Leyenová v rozhovoru pro deník Bild nejprve prohlásila, že Putina už nelze považovat ze seriózního partnera. Následně však poněkud přibrzdila, když uvedla, že není nutné situaci dále vyhrocovat. Někdejší šéf SPD a ministr zahraničí Sigmar Gabriel oproti tomu volá po zrušení sankcí a nastartování dialogu. „Hlas Německa musí být vždy hlasem dialogu a rozumu,“ řekl Gabriel.

Nejvíce nakloněna Rusku je po nedávných parlamentních volbách Itálie. „Politici z Ligy severu a Hnutí pěti hvězd se připojili k táboru podporovatelů Putinova režimu. Šéf Ligy severu byl například vyfotografován na Rudém náměstí v tričku s obrázkem Putina. Členové Hnutí pěti hvězd zase schvalovali vojenský zásah Moskvy v Sýrii a stáli na straně Putina i v případě ukrajinského konfliktu,“ píše britský deník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…