Celerový mužíček. V Bruselu předvedla ČR umělecká díla. Podívejte se

27.07.2022 12:24 | Ze sítí

„To, co vám teď ukážeme, jsme si nevymysleli. Objednává vláda, platí občané.“ Takto začíná nejnovější díl pořadu Aby bylo jasno. Ukazuje, co všechno se letos schovalo pod české předsednictví.

Celerový mužíček. V Bruselu předvedla ČR umělecká díla. Podívejte se
Foto: Screen Youtube
Popisek: Umělecká prezentace českého předsednictví EU

Jana Bobošíková už toho s politikou zažila ledacos, ale i jí vyrazilo dech, co objevila na oficiálním Facebooku českého předsednictví. Nejedná se o žádnou senzaci, spíš o bizár. Konkrétně o dva příspěvky, které mají společné a v politice nezvyklé téma - celer.

Součástí prezentace předsednictví je i projekt mladých českých umělců „květinová unie“. Ta obnáší koberce a tapiserie, kterými se jako prezentace ČR vyzdobily dvě budovy v Bruselu.

Umělci se rozhodli vyjádřit „hodnoty, které pro ně EU zosobňuje“. Má jít spíše o prezentace evropanství, než České republiky. Jejich vizí je „společenství květů“, které vyrůstají z jedné společné evropské země a podtrhují ekologickou problematiku, které se EU musí věnovat.

Hlavním symbolem předsednictví se proto stal věneček dvanácti léčivých rostlin, jejichž stonky se navzájem proplétají a díky tomu jsou pevnější, což je gestem evropské sounáležitosti. A motiv květiny byl operativně vyložen i jako „ekologický apel v kontextu ruské agrese na Ukrajině“.

Současně má být dvanáct květin nahrazujících hvězdy z vlajky EU vzkazem českým voličům, pro které jsou hvězdy příliš vzdálené a nepochopitelné. Přízemní květina tedy má být „překladem“, který jim evropskou myšlenku vysvětlí na jejich úrovni.

VÍCE NA WEBU PROJEKTU ZDE

Součástí prezentace Květinové unie ale není jen dvanáct květin na koberci, ale také značně bizarní video. „Hlavním hrdinou je hybrid člověka a celeru, který pomáhá překonávat skepsi na zahradní slavnosti,“ popsala Bobošíková jeho obsah. Celer v hybridu stvárnil umělec jménem Jan Kostiha.

Dílo nebylo koncipováno pro české předsednictví, umělec Jakub Jansa ho měl vytvořit už dříve. Státu pak prodal za 181 500 korun licenci na půlroční promítání jeho díla o délce deseti minut. Předsednictví jej zakoupilo proto, že „alegoricky a s humorem pomáhá překonat skepsi“ a to pomocí zázračného lektvaru z dvanácti bylin. Tušíte správně - tím lektvarem je evropská propletená dvanáctka z koberce.

Protože však dílo nebylo původně koncipováno pro předsednictví, zůstaly v něm i některé momenty, při kterých se lidé mimo uměleckou komunitu nevyhnou údivu. Třeba autorova „pocta ekosexuální pionýrce Annie Sprinkle“. „Aktivistmus není jen upocená aktivita, je fresh a sexy,“ prezentuje se české předsednictví.

Následuje výčet aktivit pionýrky a bývalé pornohvězdy Annie Sprinkle z úst Jany Bobošíkové, který je završený jejím sňatkem se Zemí, která je prý nejlepší milenkou či milencem.

Europoslanec Alexandr Vondra nazval květinové koberce „nudou v Bruselu“, Bobošíková mu doporučila video pana Jansy, to by jej mohlo z nudy vytrhnout.

Kolik tato legrace stála? Podle Jany Bobošíkové si jen autoři Květinové unie přišli zhruba na milion korun.

To ovšem zdaleka není vše, co lze na stránkách českého předsednictví najít. Když se celeru dostatečně nasmějete v podání umělce Kostihy, můžete si ho uvařit jako součást typické české svíčkové.

Její vaření je dalším příspěvkem. U kulinární show ale překvapí několik věcí. Cizinec, který by na gastronomickou perlu předsednické země dostat chuť, musí umět česky, recept totiž nikdo nepřeložil do angličtiny.

A současně je jeho součástí propagace nové kulinární knihy mladé české kuchařky, která před kamerou onu svíčkovou vyrábí. Předsednictví tedy dělá reklamu soukromému projektu, aniž by to přiznávalo.

V kontextu současného zdražování pak předsednická svíčková působí trochu jako provokace. Luxusní provedení české klasiky totiž jen v předepsaných surovinách stojí 1980 korun pro čtyři osoby. „A to jsme ještě ani nezapli sporák a nepustili vodu,“ dodává moderátorka Aby bylo jasno.

Pořád jsou na tom ale lépe, než bulharský zaměstnanec s minimální mzdou. Ten by na svíčkovou á-la české předsednictví vydělával celý pracovní týden.

Zatímco svíčkovou za dva tisíce přispěla do české prezentace v EU Fialova vláda, v milionovém projektu „květinová unie“ je současná koalice tak trochu nevinně. Toto dílo si zadala ještě Babišova vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …