Celosvětový skandál s volbami – už známe následky. A ČR?

06.01.2020 15:36

V roce 2013 se zrodila poradenská společnost Cambridge Analytica, která shromažďovala a zpracovávala data uživatelů internetu. V roce 2018 však svou činnost ukončila. Byla k tomu donucena poté, co na povrch vypluly skandální informace o tom, jak se společnost s pomocí získaných dat snažila ovlivnit poslední prezidentské volby v USA. Teď se zdá, že se svět dozví i o dalších skandálech této společnosti a o dalších ovlivněných rozhodnutích voličů.

Celosvětový skandál s volbami – už známe následky. A ČR?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Anketa

Je dobře, že Donald Trump nechal ,,oddělat" Kásima Sulejmáního?

hlasovalo: 14117 lidí
Společnost Cambridge Analytica v roce 2018 ukončila svou činnost. Byla k tomu donucena poté, co vyšlo najevo, že se pomocí dat získaných od uživatelů internetu pokoušela ovlivnit rozhodování voličů.

Podle informací serveru Lidovky.cz bývalá top manažerka firmy Brittany Kaiserová rozhodla zveřejnit tisíce zpráv, které mohou odhalit, v čem všem kromě prezidentských voleb USA a brexitu měla Cambridge Analytica prsty. Data mohou vyplout na světlo skrze účet na sociální síti Twitter Hindsight is 2020, který se uvedl jednoduchým prohlášením.

Světové demokracie se v aukci prodávají tomu, kdo přihodí nejvíc. Zveřejňujeme dokumenty, jež popisují, jak k tomu dochází.“

 

 

Společnost prý mohla ovlivnit až dvě stovky různých voleb v desítkách zemí po celém světě. Podle serveru britského listu The Guardian může postupně veřejnost dostat až sto tisíc různých dokumentů.

„Společnost Cambridge Analytica podle Kaiserové působila globálně, byla v kontaktu s vládami, zpravodajskými službami, firmami a lidmi zodpovědnými za politické kampaně za účelem manipulace a ovlivňování lidí s velkými důsledky pro národní bezpečnost,“ napsal český server s odvoláním na britský deník.  

Kaiserová má prý obavy, co by se mohlo stát v amerických prezidentských volbách v roce 2020, kdo a jak by se mohl pokusit ovlivnit názor voličů.

Až čas ukáže, jestli se mezi desítkami tisíc dokumentů, které mohou vyplavat na povrch, objeví také informace o tom, že Cambridge Analytica ovlivnila i společenský vývoj v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …