Cena za dohodu? Zkušení Topol s Kalouskem ocenili Fialu i Zemana

13.12.2021 21:13

Prezident Miloš Zeman dnes sklízí potlesk a uznání od svých letitých oponentů. Ukazuje se, že nikdo nečekal, že jeho vzdor jmenovat Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí po dnešním jednání o složení vlády s designovaným premiérem Petrem Fialou zmizí jako mávnutím proutku. Na řadu proto přicházejí spekulace „o ceně za dohodu“.

Cena za dohodu? Zkušení Topol s Kalouskem ocenili Fialu i Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dílčí úspěch Petra Fialy. Prezident Miloš Zeman jmenuje vládu beze změn, i když jeho výhrady ke kandidátům zůstaly

„Naše diskuse s panem prezidentem byla otevřená, místy tvrdá, což mi nevadí, pokud vede k řešení. Naše země není v dobrém stavu. „Jsem rád, že vám mohu oznámit závěr mé hodinové schůzky s prezidentem Zemanem. Vláda ČR bude tento pátek jmenována tak, jak jsem ji navrhl, tedy včetně kandidáta na ministra zahraničních věcí pana Lipavského,“ oznámil po jednání s hlavou státu Fiala.

Jedním z prvních, kdo před Fialou smekl klobouk, byl někdejší poslanec a exministr financí Miroslav Kalousek: „Je namístě teď Petru Fialovi poblahopřát a zatleskat. Podívaná to byla ‚všelijaká‘, ale politika se nehraje na umělecký dojem, ale na výsledek. A ten je stoprocentní.“

Sám přiznal, že takový výsledek dnes neočekával. „Nevěřil jsem tomu. O to mám větší radost. Je nejvyšší čas, aby se tu začalo opravdu vládnout,“ dodal na závěr.

 

 

Expremiér Miroslav Topolánek ocenil oba aktéry: „Prezident Zeman i premiér Fiala se zachovali jako politici a zachovali si tvář. Doufal jsem v podobné rozuzlení,“ píše spokojeně.

Předání sporu do rukou soudu by podle něj nepřineslo nic dobrého pro žádnou stranu: „Náklady jakéhokoli jiného řešení by pro oba byly vyšší než výnosy. Nepodceňujme Miloše Zemana a začněme respektovat Fialu,“ uzavřel s tím, že teď se už může pouze spekulovat „o ceně za dohodu“.

 

 

Předseda lidovců Marian Jurečka ocenil, že prezident rozhodl přehodnotit svůj postoj a jmenuje vládu jako celek. „Vzhledem k trvající covid krizi to považuji za státnický krok,“ podotkl. A stejně tak ocenil Fialu: „Že dodržel své slovo. Trvat na jmenování všech ministrů a neodcházet od jednacího stolu se vyplatilo,“ zhodnotil.

¨

 

Zeman jmenuje vládu podle Fialova návrhu v pátek. Jmenování by mělo proběhnout v jedenáct hodin na zámku v Lánech. O důvěru by vláda měla Sněmovnu žádat 12. ledna.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …