Cenu pro Zemana vnímají politici jako ocenění vztahů k Izraeli

19.09.2017 19:14

Jako ocenění dlouhodobé podpory Izraele ze strany Česka vnímají čeští politici ocenění prezidenta Miloše Zemana Americkým židovským fondem. Většina politiků, kteří odpověděli na dotaz ČTK, vnímá pozitivně i Zemanovu výzvu směrem k demokratickým zemím, aby přesunuly své ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Cenu pro Zemana vnímají politici jako ocenění vztahů k Izraeli
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Setkání Miloše Zemana s Ivanou Trumpovou

S myšlenkou nesouhlasí KSČM. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že přesun ambasády momentálně nechystá. Zeman převzal v noci na dnešek na galavečeru uspořádaném časopisem The Algemeiner v New Yorku ocenění Bojovník za svobodu.

Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) prostřednictvím tiskového odboru ministerstva uvedl, že Zemanův názor na přesunutí ambasády úřad dlouhodobě zná. „Takovýto přesun se vždy musí koordinovat s našimi partnery, mimo jiné i se samotným Izraelem. V tuto chvíli přesun naší ambasády do Jeruzaléma nechystáme,“ uvedl Zaorálek.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) by v případě diskuse na vládě stěhování podpořil. „Vzhledem k tomu, že statut Jeruzaléma má v dějinách židovského národa již 3 000 let zcela mimořádné postavení, pokládám myšlenku přestěhování ambasád za logickou,“ sdělil ČTK Herman. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s myšlenkou v principu souhlasí. „Pokud by s takovou myšlenkou přišlo ministerstvo zahraničí, rád takový přesun podpořím,“ sdělil.

„Měli bychom respektovat právo námi uznávaného státního celku vybrat si svobodně svoje hlavní město. Pokud by stát Izrael požádal země EU o přemístění ambasád z Tel Avivu do Jeruzaléma, tak bych se klonil k tomu, abychom požadavku vyhověli,“ sdělil ČTK ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD).

Také šéf TOP 09 Miroslav Kalousek respektuje, že Jeruzalém je hlavní město. „Taky by se mně samozřejmě líbilo, kdyby tam ambasády byly. Diplomaté, kteří se tamní situací zabývají, však musejí říct, zda by to prospělo mírové dohodě, nebo by ji to naopak oddálilo, to já nevím, a mírová dohoda je prioritou číslo jedna,“ uvedl. Na dotaz, zda byl takový výrok vhodný, řekl, že prezident věděl, komu to říká. „A on rád říká to, co lidé chtějí slyšet,“ uvedl.

„Výzvu vnímám pozitivně jako výrok vyvažující všechny tendence dneška, které se snaží zpochybňovat nároky Izraele na Jeruzalém a které překrucují minulost a fakta. Naše země patří k menšině, která je schopná a ochotná zaujmout ve vztahu k blízkovýchodní otázce jasně proizraelský postoj,“ uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

S přestěhováním ambasád by souhlasil i předseda STAN Petr Gazdík. „Myslím, že jen popíráme faktický stav věcí – totiž že Jeruzalém prostě je metropolí Izraele. Jsem si vědom, že je tady rezoluce OSN, ale je třeba o tom mluvit. I třeba na půdě OSN, k tomu má teď Miloš Zeman příležitost,“ uvedl s odkazem na další program prezidenta ve Spojených státech.

Myšlenku naopak nepodporuje předseda KSČM Vojtěch Filip. „Nemyslím si, že je to dobrý nápad. Důvody, proč jsou ambasády v Tel Avivu, ještě nepominuly a žel tzv. cestovní mapa o urovnání krize se nenaplňuje,“ napsal Filip ČTK.

Zeman v projevu uvedl, že pouze verbální solidarita se státem Izrael není dostatečná a že „potřebujeme bezpodmínečnou“ solidaritu se Židy a Izraelem. „Potřebujeme konkrétní akci, a ne pouze slova. A takovou akcí by mohlo být přemístění ambasád demokratických států z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ řekl. Připomněl také předvolební slib prezidenta USA Donalda Trumpa přemístit americké zastupitelství do Jeruzaléma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…