Ceny benzínu jdou dolů, ale připlatíme si za pivo a maso

10.11.2012 10:10

Z pátek zveřejněné inflace a analýzy cen pohonných hmot deníku MF Dnes vyplývá, že benzin a nafta budou nadále zlevňovat. Natural 95 stojí v průměru 36,50 koruny a brzy by jeho cena mohla klesnou k pětatřiceti korunám. Naproti tomu si lidé připlatí při nákupu běžných potravin. Obchodníci už se pravděpodobně připravují na vyšší sazbu DPH a zdražují s předstihem.

Ceny benzínu jdou dolů, ale připlatíme si za pivo a maso
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Meziroční růst cen se v říjnu vyšplhal na poměrně vysokých 3,4 procenta. Z údajů statistického úřadu vyplývá, že za tím stojí hlavně nápoje a potraviny. Ceny plošně zvýšili pivovarníci, zlatavý mok zdražil v říjnu o pět procent. O desetinu šla nahoru i cena másla a připlatit si musíme i třeba za vepřové maso. Zdražila i vejce nebo mléko.

Za meziročním růstem cen stojí důsledky růstu snížené sazby DPH z deseti na čtrnáct procent. A do cen se už začínají promítat vládní záměry s dalším nárůstem DPH na 15 procent. Obchodníci pravděpodobně jako v minulosti promítnou zvýšení daně do cen už před Vánocemi, aby po Novém roce mohli tvrdit, že nezdražují.

Ceny ženou nahoru dva faktory

Šéf agrární komory a senátor Jan Veleba uvedl, že za zdražováním stojí z polovina příprava obchodníků na vyšší DPH a z druhé poloviny skutečný růst cen surovin. "Je to kombinace obou faktorů. Určitě jsou za tím obchodníci, stejně jako to udělali loni. Pokud jde o mléko, tak na světovém trhu skončila stagnace cen a pozvolna jdou nahoru," řekl Veleba MF Dnes.

Útěchou může být naděje, že zlevní benzín, pokles cen za tuto komoditu by měl pokračovat. Čerpadláři prozatím drží abnormální marže kolem 4 korun na jednom litru, aby se "zahojili" po létě, kdy si kvůli už tak drahému benzínu mohli dovolit jen minimální marže. Obvyklá hodnota je kolem dvou korun padesáti haléřů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…