Ceny elektřiny a plynu v ČR? Za loňský rok jedny z nejdražších v EU

23.04.2023 11:38 | Kauza

Elektřina i plyn byly v Česku ve druhé polovině loňského roku čtvrté nejdražší z celé Unie, ukazují to data evropského statistického úřadu Eurostat, která zveřejnily Novinky.

Ceny elektřiny a plynu v ČR? Za loňský rok jedny z nejdražších v EU
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Za první polovinu roku 2022 se Česko zařadilo mezi nejdražší země v oblasti energií pro domácnosti. Průměrná cena včetně daní a všech poplatků podle Eurostatu činila 305,9 eura (7 200 Kč) za megawatthodinu (MWh), což nás řadilo na šesté místo v celé EU. V případě plynu jsme byli sedmí nejdražší s průměrnou cenou 101 eur (2 375 Kč) za MWh. Tehdy vysoké ceny Ministerstvo průmyslu a obchodu připisovalo pádu Bohemia Energy.

Původní zdroj ZDE.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31387 lidí
Ani v druhé polovině loňského roku, kam už se neměl pád Bohemia Energy zásadně promítnout, nepřišlo zlepšení. Situace se ještě zhoršila, ukazují data Eurostatu. U elektřiny jsme poskočili na čtvrté místo s průměrnou cenou 384,4 eura (9 050 Kč) za MWh, oproti prvnímu pololetí jde o nárůst zhruba o pětinu. S vyššími cenami se už potýkaly pouze domácnosti v Dánsku, Belgii a Irsku. Průměr v EU je 284 eur/MWh.

S cenami plynu se Česko ocitá na čtvrté příčce. Ve srovnání s prvním půlrokem 2022 vzrostla průměrná cena zhruba o 47 procent na 190,4 eura (4 480 Kč) za MWh. Lépe jsme na tom jen oproti Švédsku, Dánsku a Nizozemsku. Celounijní průměr činí 113,7 eura/MWh.

Výrazně lépe jsou na tom oproti nám ostatní členové V4, tedy Slovensko, Polsko a Maďarsko, zde domácnosti mají ceny elektřiny i plynu pod průměrem EU a nachází se spíše na opačném pólu statistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Né jedny , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 23.04.2023 12:39:18
Prostě nejdražší a likvidační,,

|  7 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …