Ceny energie jdou dolů. Naše evropské úsilí se začíná vyplácet, jásá Síkela

30.08.2022 21:13 | Analýza

Ceny energií začaly během úterka výrazně klesat a velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce dopoledne klesla až o 26 procent. Cena plynu pak klesla o 11 procent. Přestože se hovoří o následku vysoké volatility trhů či o reakci na slova předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, český ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (za STAN) míní, že evropské trhy snižují ceny elektřiny a plynu i díky jeho práci. „Naše úsilí sjednotit Evropskou unii v úsilí obnovit funkčnost trhů s energiemi se pomalu začíná vyplácet,“ chlubí se.

Ceny energie jdou dolů. Naše evropské úsilí se začíná vyplácet, jásá Síkela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš představil zásadní krok pro zajištění energetické bezpečnosti ČR

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh v pondělí stoupla až na rekordních 1 050 eur za megawatthodinu, načež dnes poklesla na 605 eur za megawatthodinu, což je stále dosti extrémní cena, jde však o nejnižší cenovou úroveň elektřiny za posledních několik dnů.

Cena klesala také u plynu a na rotterdamské burze z pondělních 272 eur za megawatthodinu klesla na 252 eur za MWh.

Zatímco mnozí ekonomové upozorňují na extrémní volatilitu trhu s energiemi, mnozí míní, že je za poklesem cen elektřiny a plynu oznámení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové o hledání nástroje, který by přerušil vazbu mezi cenami plynu a elektřiny.

Zpravodajství investorského portálu Patria.cz upozorňuje na to, že ceny jsou v posledních dnech „mimořádně nestabilní, protože objem obchodů je nízký a na trhu panuje veliká nejistota“.

Agentura Bloomberg pak tvrdí, že evropské ceny energií klesají, „protože EU plánuje zasáhnout“.

Informaci o chystaném opatření Leyenová přitom včera nikterak nespecifikovala, oznámila pouze, že Komise pracuje „na krizové intervenci a na strukturální reformě trhu s elektřinou“. „Potřebujeme pro elektřinu nový model trhu, který skutečně funguje,“ uvedla.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy nynější cenový výkyv akorát „potvrzuje to, že trh panikaří“, což podle něj však neznamená, že „selhal“. „Selhali ti, co na paniku zadělali,“ upozornil ekonom.

Politici by podle něj „o selhání trhu“ vůbec neměli hovořit. „Politici Evropské unie příliš riskovali a nyní za to (za)platíme; nejde o selhání trhu. Risk spočíval v sázce na rozvoj obnovitelných zdrojů a v doufání, že se brzy elektřinu z nich naučíme skladovat. A dokud to umět nebudeme, zastane místo jádra roli zálohy Putinův plyn. No, nevyšlo to,“ podotýká.

Podle Kovandy se nyní ukázalo, že pravdu měli lidé, kteří kritizovali cestu k rozšíření obnovitelných zdrojů tlačených Green Dealem. „EU je teď jako domácnost, co vyhodila svoji starou pračku a došlo jí, že ještě nemá novou,“ připodobnil.

Zcela odlišný pohled pak na pokles cen energií přinesl český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Míní, že ceny poklesly i díky jeho snaze o „sjednocení Evropské unie“ při řešení energetické krize.

„Naše úsilí sjednotit Evropskou unii v úsilí obnovit funkčnost trhů s energiemi se pomalu začíná vyplácet. Trhy reagují a ceny elektřiny i plynu letí dolů,“ tvrdí Síkela.

Ministr Síkela tak míní, že je za poklesem ceny elektřiny a plynu jeho svolání mimořádné evropské rady pro energetiku, která se sejde v pátek 9. září.

Česko chce na jednání prosazovat zastropování cen plynu pro výrobu elektřiny, což se již setkalo s odmítavým postojem Berlína. Německý kancléř Olaf Scholz návrh podporovaný Českem zavrhl již během své pondělní návštěvy Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…