Ceny ropy klesají. Vladimira Putina prý bude bolet hlava

03.10.2014 9:49

Slabá poptávka po ropě sráží cenu této komodity na světových trzích vytrvale dolů. Podle americké televize CNBC se v nejbližší době nedá očekávat obrat k lepšímu. Doplatit by na to podle ní mohlo zejména Rusko.

Ceny ropy klesají. Vladimira Putina prý bude bolet hlava
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Americká televize zakládá predikci o pravděpodobném poklesu cen „černého zlata“ na deklarované strategii Saúdské Arábie, která nedávno oznámila, že nebude snižovat produkci kvůli zvýšení ceny. Hodlá se naopak zaměřit na udržení svého tržního podílu.  

Jeden z největších světových producentů ropy si to podle CNBC může dovolit, jelikož dokáže těžit za relativně nízké náklady, což vede k tomu, že může dosahovat zisku i při nižší prodejní ceně. Jiní těžaři si prý ale takovou strategii dovolit nemohou a dostávají se tak do prekérní situace. Nejhorší postavení má podle mínění Američanů Rusko.

Ruský státní rozpočet je totiž údajně velmi závislý na výnosech z ropy a zemního plynu. Ty prý tvoří přinejmenším 40-50 % příjmu státního rozpočtu. K pokrytí výdajů na těžbu ropy by Rusové potřebovali, aby se cena barelu ropy Brent držela na 104 dolarech. V současné době se nicméně prodává za 93 dolarů a dá se očekávat další propad.

Některé velké ruské společnosti, kterým kvůli sankcím chybí přístup k západním úvěrům, se tak již obracejí na stát, aby jim pomohl – v době, kdy se ceny ropy propadají a státní kasa chudne.

„Putin má tedy docela vážný důvod k bolení hlavy. Za jinak stejných okolností ho čeká závod s časem. Jde nyní o to, jestli svých cílů na Ukrajině dosáhne dříve, než půjde ekonomika opravdu ke dnu, a dokáže pak včas dosáhnout oslabení západních sankcí, nebo zda to nestihne,“ uzavírá americká ekonomická televize svoji analýzu, jež v překladu od Karla Dolejšího publikovaly Britské listy.

Celý překlad k přečtení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…