Ceny totalitního ústavu v Senátu převzalo dvanáct osobností z Česka i zahraničí

12.11.2018 22:16

Dvanáct osobností z Česka i ze zahraničí dnes obdrželo ceny Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Pamětní medaili na slavnostním večeru v sídle Senátu převzala například novinářka a signatářka Charty 77 Daňa Horáková, jež v 70. letech řídila s Václavem Havlem samizdatovou Edici Expedice. Další oceněný, ruský disident a novinář Alexandr Podrabinek, varoval ve svém projevu před Ruskem, které se podle něj navrátilo k totalitním metodám vládnutí.

Ceny totalitního ústavu v Senátu převzalo dvanáct osobností z Česka i zahraničí
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Horáková uvedla, že získání ceny za statečnost ji uvádí do rozpaků. „Na statečnost jsme neměli ani pomyšlení, ani čas. Prostě jsme dělali, co se slušelo a co bylo třeba, nic víc, nic míň,“ podotkla. „Jsem velice vděčná osudu, že jsem měla příležitost a čest poznat několik ‚normálních‘ hrdinů, bez kterých by ta totalita zřejmě řádila ještě daleko déle – třeba Rudu Slánského, Olgu Havlovou nebo ženy, které opisovaly knížky pro naši Edici Expedici,“ dodala.

„Daňa Horáková patří k těm, kteří se nestali veřejně známou tváří československého disentu, bez nichž by však opozice v Československu nemohla existovat,“ zdůvodnil udělení ocenění ÚSTR.

Podrabinek, který v 70. letech poukázal na zneužívání psychiatrie v Sovětském svazu k perzekuci odpůrců režimu, získal cenu za hájení principů demokracie, svobody a lidských práv. Za své aktivity byl odsouzen k vyhnanství na Sibiři a později i vězněn. „V Rusku se stát navrátil k totalitním metodám vládnutí. Jak tomu čelit, nikdo dobře neví. Obávám se, že bojovníkům proti totalitě nezaměstnanost v nejbližší době nehrozí. Tento mor dnešní doby je nutné porazit stejně, jako se v minulosti podařilo porazit mor skutečný,“ uvedl při přebírání pamětní medaile novinář.

Stejné ocenění jako Podrabinek získali i Bulhaři Alexandr Dimitrov, Eduard Genov a Valentin Radev, kteří jako studenti protestovali v roce 1968 proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Mezi oceněnými, kteří na dnešní ceremoniál nedorazili ze zdravotních důvodů, jsou i osmadevadesátiletý veterán od Tobruku a Dunkerque Bernard Papánek a o pět let mladší Helena Steblová, která za druhé světové války zaplatila za svou pomoc partyzánům uvězněním v koncentračním táboře Ravensbrück. „Těžkým životním okolnostem čelila vždy s neobvyklou a inspirativní poctivostí a odvahou,“ řekl o matce čtyř dětí ústav.

Za statečné občanské postoje dostal cenu také osmaosmdesátiletý Zdeněk Mandrholec, který po odsouzení komunisty za velezradu pracoval 6,5 roku v uranových dolech na Jáchymovsku a který po tamních pracovních táborech dodnes provází. „Dobré očekávej, na zlé buď připraven,“ vzkázal po svém vnukovi své životní moto. In memoriam získal uznání rovněž Ivan Kožíšek, který patřil v osmdesátých letech k nejvýraznějším osobnostem protikomunistické rezistence v severních Čechách.

Letošní ocenění za „mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin“ zamířilo k zakladateli sdružení Paměť Miroslavu Kasáčkovi, dokumentaristce Kristině Vlachové a ke Zdeňku Procházkovi, který se věnuje tématu zaniklých pohraničních obcí.

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…