Ceny v Praze rostou nejpomaleji v Česku. Inflace je tu nejnižší

02.09.2012 21:53

V Praze je nejnižší míra inflace v České republice. Loni zde dosáhla 1,4 procenta, přitom celorepublikově to činí 1,9 procenta. Tento trend je dlouhodobý, tvrdí Český statistický úřad (ČSÚ).

Ceny v Praze rostou nejpomaleji v Česku. Inflace je tu nejnižší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

"Je logické, že mimo Prahu roste cenová hladina více," uvedl pro Týden.cz analytik Komerční banky Jiří Škop. V hlavním městě je zároveň nejvyšší hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele.

Důvodů, proč v metropoli rostou ceny nejpomaleji, je více. Jedním jsou například nájmy – jejich deregulace probíhá v Praze pomaleji než jinde. "V Praze vždycky byl vyšší podíl neregulovaného nájemného a v Praze došlo k tomu nárůstu už před rokem 2006," vysvětluje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"V Praze tím, že je jiná kupní síla, tak je i jiná struktura spotřeby," dodává další příčinu. Průměrný občan Prahy totiž dává za potraviny menší díl příjmů, přitom jejich cena v poslední době narostla rychleji než u ostatních položek.

Ceny v posledních letech rostly v Praze pomaleji i u výdajů na zdraví, a to o 5,2 procentního bodu, nebo u bydlení, energií a dopravy, kde to bylo o 2,3 procentního bodu. "Předpokládám, že v minulosti lékárny v menších městech plně nevyužívaly výše marží, které jim umožňoval zákon, a do roku 2011 to dorovnaly, zatímco v Praze byly vyšší ceny hned na začátku," míní Sobíšek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…