Ceny vajec na předvelikonočních letácích jsou na osmiletém minimu. Vajíčka z eko-chovů téměř vymizela

11.04.2020 15:50

Průměrná cena slepičího vejce v letáku je 2,22 korun. Vyplynulo to z pravidelné analýzy společnosti Česká distribuční. Cena klesla až k částce, která odpovídá osmiletému minimu. Oproti loňsku je to propad o 28 procent.

Ceny vajec na předvelikonočních letácích jsou na osmiletém minimu. Vajíčka z eko-chovů téměř vymizela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vejce

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
Společnost Česká distribuční každý rok před Velikonocemi analyzuje ceny vajec promovaných v letácích. Ceny slepičích vajec se letos drží na minimu. „Průměrná cena, kterou zaplatíte za jedno slepičí vajíčko, je 2,22 Kč. Je vidět, že se v této nelehké době obchodníci snaží držet ceny základních potravin velmi nízko,“ komentuje Petr Sikora, ředitel České distribuční. „Více než polovina vajec je inzerována bez slevy, přesto jsou ceny nízké. Obchody takto pomáhají rodinám, které mají napjatější rozpočty než kdy dříve,“ dodává.

Nejlevněji lze pořídit vejce velikosti M za 2,00 Kč/ks, menší o velikosti S za 1,83 Kč/ks. Propad cen je patrný obzvláště ve srovnání s loňskými Velikonoci. Průměrná cena za jedno vejce byla tehdy dokonce přes tři koruny. „Je to dáno tím, že loni bylo v letácích spousta prémiových vajíček z EKO chovů, halových chovů a volných výběhů. Ta letos z nabídky úplně vymizela a v letácích se objevují jen výjimečně,“ vysvětluje Sikora.

V nabídce obchodníků jsou kromě slepičích i křepelčí vajíčka. Ta stojí v průměru 2,62 Kč za kus a ve slevě na nich lze ušetřit až třetinu. Dražší jsou bílá vejce, která jsou vhodná na zdobení, 2,90 Kč za kus. A nejdražší jsou vajíčka již vařená a barvená. Ta koupíte za 5,82 Kč za kus a průměrná sleva na ně je 12 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…