Černé skříňky z boeingu se budou dešifrovat v Británii

23.07.2014 8:53

Černé skříňky z údajně sestřeleného malajsijského boeingu, které Malajsie získala od proruských separatistů na východě Ukrajiny, budou odeslány do laboratoří v Británii. Agentuře Reuters to řekl náměstek malajsijského ministra dopravy, jehož země o tom rozhodla. Vysvětlil, že britské laboratoře jsou ve vztahu k místu katastrofy nejbližším pracovištěm, které má od Mezinárodní organizace pro civilní letectví povolení k analýze těchto palubních záznamníků.

Černé skříňky z boeingu se budou dešifrovat v Británii
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Převzetí palubních záznamníků od východoukrajinských povstalců včera oznámil malajsijský premiér Najib Razak. Takzvané černé skříňky, které obsahují zápis palubní komunikace a údaje o letu, jsou podle něj v dobrém stavu.

Britský premiér David Cameron mezitím potvrdil, že Británie vyhoví nizozemské žádosti, aby se vyšetřovatelé leteckých nehod ve Farnborough pokusili dešifrovat údaje z palubních záznamníků.

V týmu budou i ruští odborníci

Ty by podle agentury Reuters mohly objasnit podezření Západu, že letoun na trase z Amsterodamu do malajsijské metropole s téměř třemi stovkami lidí na palubě ve čtvrtek sestřelila nad východní Ukrajinou ruská raketa země-vzduch, odpálená z oblasti ovládané proruskými separatisty. Z katastrofy se vzájemně obviňují Kyjev, Moskva a proruští povstalci na východě Ukrajiny.

Ruské ministerstvo zahraničí včera uvítalo předání skříněk do rukou Malajsijců a vyjádřilo očekávání, že záznamníky budou předány expertům ICAO, mezi nimiž by měli být i ruští odborníci. "Jsme přesvědčeni, že to přispěje k nestrannému, objektivnímu vyšetření příčin katastrofy malajsijského boeingu na Ukrajině," zdůraznila ruská diplomacie.

Malajsie si ponechá černé skříňky do sestavení týmu vyšetřovatelů

Získání skříněk od vzbouřenců, kteří je odmítali vydat Ukrajincům, je považováno za diplomatický úspěch Razaka, napsala dnes agentura Reuters. Zatímco Západ ukazoval prstem na Rusko a na vzbouřence jako viníky katastrofy, Malajsie mlčela. Výsledky se ukázaly dnes, kdy povstalci uvolnili vlak s pozůstatky a odevzdali datové záznamníky.

Přes prostředníky, které malajsijská vláda neprozradí, se Najib spojil s vůdcem rebelů Alexandrem Borodajem, který byl ve sjednání dohody klíčovou figurou, uvádí Reuters. Kontakty byly udržovány v utajení, vědělo o nich jen několik osob z premiérova okolí. Ani Razakovi poradci prý nebyli zasvěceni. Zprostředkovatelé dojednali přinejmenším jeden přímý telefonický rozhovor Razaka s Borodajem, který byl veden přes tlumočníky.

Malajsie měla tři požadavky: předání černých skříněk, vydání pozůstatků a zajištění přístupu k troskám. Borodaj na oplátku žádal písemné potvrzení, že boxy se záznamem dat jsou neporušené. Trval na tom, že aparát předá Malajsijcům, nikoli Ukrajincům.

Neutralita byla podle malajsijských představitelů klíčem k dohodě

Do Kyjeva o víkendu vyrazila malajsijská delegace vedená ministrem dopravy Liow Tiong Laiem. V pondělí byla dohoda na světě a dnes byly její body splněny.

Malajsijský premiér byl v minulých dnech pod silným tlakem, aby sestřelení letadla důrazně odsoudil. Najib ale mlčel a čekal. Tato pečlivě dodržovaná neutralita byla podle malajsijských představitelů klíčem k dohodě, při jejímž sjednávání zůstal Západ stranou.

Zatímco prezident USA Barack Obama veřejně obviňoval Rusko z podpory a vyzbrojování separatistů, Malajsie ponechala otevřené komunikační kanály do Ruska i na Ukrajinu a nakonec získala i přímý kontakt na Borodaje. Povstalci se tak vyhnuli kompromitujícímu podezření, že vydáním skříněk a převozem mrtvých ustupují Západu, uvedl Reuters s odvoláním na západní analytiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…