Černochová: Co kdyby vzal Bělobrádek Sudeťáky do Prahy uctít atentát na Heydricha? Že by třeba odvolali ten ,,teroristický útok"

29.05.2017 6:34

Poslankyně Jana Černochová (ODS) má za to, že by se předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek měl omluvit z plánované návštěvy sudetoněmeckého sjezdu. Místo této návštěvy by poslankyně uvítala něco zcela jiného...

Černochová: Co kdyby vzal Bělobrádek Sudeťáky do Prahy uctít atentát na Heydricha? Že by třeba odvolali ten ,,teroristický útok"
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

V květnu si Česká republika připomíná řadu citlivých výročí. Vzpomínáme především na konec druhé světové války na našem území, které ukončili na jedné straně Rudá armáda a na straně druhé Američané. Kromě toho si připomínáme výročí hrdinského činu Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří svět zbavili říšského protektora Reinharda Heydricha, který měl na rukou krev obrovského množství lidí.

Právě v této době oznámil předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek, že se vydá na sudetoněmecký sjezd ve Spolkové republice Německo. Půjde o návštěvu dosud nejvýše postaveného českého politika na tomto sjezdu.   

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Černochová k tomu na sociální síti Facebook poznamenala, že by právě v tuto citlivou dobu neměl Bělobrádek za sudetskými Němci cestovat. Namísto toho by se prý měl Bělobrádek sudetským Němcům omluvit, že mezi ně nedorazí, a slíbit jim, že se s nimi setká při nějaké jiné příležitosti, třeba v Praze. 

„Při 75. výročí hrdinského činu našich parašutistů, ať už v Kobylisích, nebo v Resslovce je třeba trvat na odvolání toho, že v případě říšského protektora šlo o ‚teroristický útok‘. Toto gesto by bylo tím, co nás v historii posune dál, ne sypání soli do očí (obzvlášť v tomto čase) těm, kteří stále nezapomněli... Možná jsem sama, pro kterou by to gesto něco znamenalo, ale když jsem tam tak dneska stála, nemohla jsem o tom, jak utlumit alespoň jeden problém štěpící naší společnost, v širších souvislostech nepřemýšlet,“ uvedla poslankyně.

Co v sobotu večer uvedla Jana Černochová:

Když vás tak všechny čtu, nutí mě to přemýšlet o tom, jak lidé, kterých si vážím, některé historické události vlastně hodnotí? A zrovna květen je plný výročí, která i po více než 70ti letech vyvolávají kontroverzi a polarizaci ve společnosti. I bez Kájinka a vládní krize. Osvobození Rudou armádou versus armádou Americkou..... nálety na Prahu na konci války: chyba v navigaci versus takticko strategický úmysl....teroristický útok versus hrdinný akt....a mohla bych pokračovat. ...U toho posledního se ale zastavím i jinak, souvislosti s dnešním výročím, kde mě to u památníku napadlo. Návštěva vicepremiera naší vlády, jako nejvýše postaveného člena v novodobé historii naší země na sjezdu sudeťáků. Jak už jsem psala jinde, nemám zájem se pouštět do historického hodnocení, ale více mě trápí polemika: zapomenout či nezapomenout obousměrně a jít cestou nových vztahů? Jít cestou nový vztahů určitě, ale považovala bych za morálně správné, aby pan vicepremiér Bělobrádek zdvořile návštěvu sjezdu v letošním roce odmítnul s tím, že u nás si zrovna připomínám významné výročí a že se s vrcholnými představiteli sudetoněmeckého sjezdu rád potká v Praze, při 75-tém výročí hrdinského činu našich parašutistů, ať už v Kobylisích, nebo v Resslovce a třeba trval na odvolání toho, že v případě říšského protektora šlo o "teroristický útok". Toto gesto by bylo tím, co nás v historii posune dál, ne sypaní soli do očí (obzvlášť v tomto čase) těm, kteří stále nezapomněli...... Možná jsem sama, pro kterou by to gesto něco znamenalo, ale když jsem tam tak dneska stála, nemohla jsem o tom, jak utlumit alespoň jeden problém štěpící naší společnost, v širších souvislostech, nepřemýšlet. Dobrou noc, přátelé.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…