Černochová převzala obranu. První věc? Udeřila na zakázky. Modernizace

18.12.2021 11:23

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do úřadu ministryně obrany svou stranickou kolegyni Janu Černochovou. A ta hned ve své úvodní řeči naznačila, co má teď v plánu. Nahlédněte.

Černochová převzala obranu. První věc? Udeřila na zakázky. Modernizace
Foto: Screen ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala ODS) uvedl do úřadu ministryně obrany svou stranickou kolegyni Janu Černochovou

Premiér Fiala hned na úvod zdůraznil, že do křesla ministryně obrany rád uvádí právě Janu Černochovu.

„Myslím si, že byste na české politické scéně těžko hledali někoho, kdo se armádě, obraně a všem těmto tématům věnoval s větší erudicí, než je právě Jana Černochová. Já Janu znám jako svojí dlouholetou kolegyni z ODS, z Poslanecké sněmovny, znám ji jako úspěšnou starostku velké městské části – Prahy 2, a jsem si tedy naprosto jist, že má ty nejlepší předpoklady, aby dobře řídila tento důležitý resort,“ uvedl Fiala.  

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

Přislíbil, že v souladu s českými závazky vůči NATO bude jeho vláda do roku 2025 vydávat 2 % HDP na obranu, protože české zakotvení v NATO považuje za naprosto zásadní. Zvlášť když dnešní svět není úplně nejklidnějším místem. Podle Fialy se stačí podívat na hranice mezi Ukrajinou a Ruskem.  

Když se ujala slova nová ministryně obrany Jana Černochová, zdůraznila, že řada jejích předchůdců naznačovala, že post ministra obrany na ně jaksi zbyl. „Na mě nezbyl,“ zdůraznila s tím, že se na tento post dlouho připravovala.

Poděkovala svému předchůdci Lubomíru Metnarovi, s nímž se občas neshodla, ale i tak uznala, že odvedl kus dobré práce.   

Vzápětí připomněla, že hodlá pokračovat v modernizaci armády.

„Jaká bude moje vize modernizace české armády? Pokud jste moje výroky v minulosti sledovali, tak víte, že jsem velkou podporovatelkou toho, aby modernizace Armády ČR nabrala rychlejší tempo, byť musím říct, že ministr Metnar se snažil a spoustu věcí se mu povedlo, tak my bychom s podporou pana premiéra chtěli dosáhnout dvou procent v roce 2025. To, že to bude těžké, víme všichni. Žijeme v době, která nebude jednoduchá ani z těch bezpečnostních, ani z těch ekonomických hledisek, ale obrana země je základem každého státu a neměli bychom na ni rezignovat,“ prohlásila Černochová.

„Myslím si, že je pořád co vylepšovat u zákona o zadávání veřejných zakázek, který mnohdy komplikuje akviziční proces, který někdy klade velké překážky k tomu, aby k té modernizaci armády docházelo rychleji,“ pokračovala.

„Žádná armáda se neobejde bez těžké brigády, ale víme, že chceme jít i těmi moderními směry průmyslové spolupráce, protože nové technologie mohou ušetřit spoustu finančních prostředků, ale také spoustu té lidské síly,“ zdůraznila s tím, že by do modernizace armády chtěla co nejvíce zapojit české firmy.

S vlajkami České republiky, NATO a EU za zády Černochová také oznámila, že je připravena podporovat účast českých vojáků na zahraničních misích, protože svět jako celek není nejbezpečnějším místem a čeští vojáci v něm musí sehrát svou roli a přispět k větší bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…