Čerstvá čísla: Pokles ČSSD, nárůst pro knížete a velký start Okamury. Ale ten Babiš...

16.10.2013 7:07

Podle průzkumu, který v deníku Blesk zveřejnila agentura SANEP, v poslední době vzrostly preference nejvýrazněji hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, které by volilo o dvě procenta voličů více, než zhruba před týdnem. Průzkum se konal ve dnech 10.-14. října. Sociální demokraté i komunisté podle něj oslabují.

Čerstvá čísla: Pokles ČSSD, nárůst pro knížete a velký start Okamury. Ale ten Babiš...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Podle změřených preferencí vede ČSSD s 24, 5 %, na druhém místě je KSČM s 16, 9 %, na třetím místě po dvoudesetinovém nárůstu TOP 09 s 11, 2 %, zmíněný Babiš s 9,1 % zabírá čtrtvou příčku, ODS na pátém místě padá na hodnotu 8,3 a do sněmovny podle SANEPu kráčí i KDU-ČSL, která po menším nárůstu dosahuje 5,8 %, a SPOZ, která se propadla na stejné procento preferencí.

Mimo sněmovnu podle průzkumu stojí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, který však mocně nastupuje - oproti měření ze dnů 3.-7. října má nyní 4,6%, tedy o šest desetin více. Blok Hlavu vzhůru! Jany Bobošíkové též mírně posiluje na 4, 8%.

Sněmovna by podle SANEPu vypadala následovně: ČSSD by obsadila 60 křesel, KSČM 42, TOP 09 28, Babišovo ANO by získalo 22 mandátů, ODS 20, SPOZ 14, KDU-ČSL též 14. Dvě největší levicové strany tedy dávají dohromady 102 křesel, po započtení Zemanovců disponuje levice 116 hlasy. Diskutovaná vláda  ČSSD a TOP 09 je bez podpory jiných stran bez šance - pokud by přibrala například lidovce, mohla by fungovat se 102 mandáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…