Čerstvá data agentury STEM: Velmi slabý Okamura, nedostatečně pro ODS, výborně pro Kalouska a zmrtvýchvstání Úsvitu

17.03.2017 16:48

Březnová data agentury STEM dobře ilustrují, jak proměnlivá je situace na politické scéně. TOP 09 výrazně překročila pětiprocentní práh, poprvé by se do sněmovny dostali i Piráti. Přelévají se hlasy na pravici i na levici, kolísá i podpora suverénně vedoucího hnutí ANO. Podpora hnutí ANO má v posledních měsících mírně stoupající tendenci, podpora ČSSD tendenci mírně klesající. Vládní koalice mírně oslabila, má však stále pohodlnou ústavní většinu.

Čerstvá data agentury STEM: Velmi slabý Okamura, nedostatečně pro ODS, výborně pro Kalouska a zmrtvýchvstání Úsvitu
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Marek Černoch a Miroslav Lidinský debatují s občany v Liberci

Sestavit model volebního výsledku není podle agentury jednoduché, neboť lze jen obtížně zjistit, kteří dotázaní se voleb skutečně zúčastní, zda volební motivace voličů bude podobná jako v minulých volbách nebo se změní, zda se do volebního výsledku budou promítat emoce na poslední chvíli.

Předkládaný volební model STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění.

Při pohledu na volební model je patrné, že nejvíce (27 procent) by získalo Babišovo ANO. Druhé místo přiřknulo šetření ČSSD, 15,5 procenta. Na hranici čtrnácti procent by skončili komunisté. Shodně kolem 7,5 procenta získávají ODS (v lednu ovšem měla téměř 10 procent) a KDU-ČSL, necelých sedm procent potom Kalouskova TOP 09. Výrazné překvapení zaznamenali Piráti (5,5 procenta) a také sněmovní Úsvit. Ten skočil z jednoho procenta v lednu téměř na hranici volitelnosti v březnu (4,2 procenta).

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

„Velice si vážíme důvěry a jsme rádi, že naše intenzivní práce na zákonech v Parlamentu, za bezpečnost hranic a v neposlední řadě neustálý boj za vyšetření kauz jako OKD a dalších, začíná být vnímána. Nepolevíme! Je to pro nás obrovská výzva šlápnout ještě více do pedálu,“ řekl v reakci na aktuální data šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Ztrátu naopak zaznamenává Tomio Okamura a jeho SPD. Dle agentury STEM by ve volebním modelu získal jen čtyři procenta, při pohledu na preference pak ještě o jedno méně.

Citovaný výzkum byl proveden osobními rozhovory s využitím kvótního výběru ve dnech 27. 2. – 6. 3. 2017 na reprezentativním souboru obyvatelstva ČR. 

reklama

autor: tan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…