Čerstvé zprávy o celkovém počtu uprchlíků v Česku. Tady je to černé na bílém

24.01.2017 20:45

Pobytové středisko v Kostelci nad Orlicí hlásí, že v tuto chvíli eviduje na 203 žadatelů o mezinárodní ochranu. Jsou mezi nimi Číňané, Ukrajinci, Kubánci či Arméni. Zařízení neočekává, že by v dohledné době měl počet žadatelů o ochranu dramaticky vzrůst. V dalších zařízeních je situace podobná. V Česku tedy panuje klid, jenže v jiných koutech EU zdaleka takové štěstí nemají.

Čerstvé zprávy o celkovém počtu uprchlíků v Česku. Tady je to černé na bílém
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mezi uprchlíky jsou desítky žen

„Aktuální stav počtu fyzicky přítomných žadatelů o mezinárodní ochranu: 203. Aktuální stav fyzicky přítomných klientů k 31. 12. 2016: 191. Nejpočetněji zastoupené skupiny klientů: Čína, Ukrajina, Arménie, Kuba, Ázerbájdžán. Pobytové středisko nemá žádné informace o nečekaném navýšení klientů,“ stojí v tiskové zprávě.

Zařízení ve Vyšních Lhotách disponuje 554 lůžky, obsazeno je však jen 16 z nich. V Bělé pod Bezdězem je v prostorách pro 246 lidí ubytováno osm osob. Zařízení v Balkové slouží v tuto chvíli 54 cizincům z 18 zemí.

Němci budou za dobrovolný odchod migrantům platit

V dalších zemích EU však zdaleka takový klid nepanuje. „Itálie předpokládá, že se letos na její území dostane rekordní počet migrantů. Pokud se udrží nynější trend, dorazí na Sicílii do konce letošního roku celkem 192 000 migrantů, domnívá se italské ministerstvo vnitra. V současné době v zemi pobývá zhruba 176 000 osob, které žádají o azyl. Je mezi nimi i na 24 000 nezletilých dětí, které se do Itálie dostaly bez doprovodu dospělých, což je dvojnásobek počtu z loňska. Většinu přicházejících podle ministerstva tvoří obyvatelé Nigérie, Eritreje a Guineje,“ stojí dál ve zprávě zveřejněné městem.

Neúspěšní žadatelé o azyl zatím zůstávají v zemi. Jen zlomek z nich se podařilo deportovat z EU. Obdobně jsou na tom s vyhošťováním Němci. V noci ze 14. na 15. prosince bylo zpět do Afghánistánu deportováno na 50 odmítnutých azylantů. Tisíce lidí se však vrátily do svých zemí dobrovolně. Řeč je o 55 tisících migrantů. Vláda navíc plánuje, že finanční injekcí k odchodu motivuje i další.

„Částku ve výši 150 milionů eur (čtyři miliardy Kč) uvolní německá vláda v příštích třech letech na pobídky neúspěšným žadatelům o azyl. Penězi je chce motivovat, aby se sami dobrovolně vrátili do vlasti. O peníze z fondu budou moci požádat nejen žadatelé o azyl, jejichž řízení již skončilo zamítnutím žádosti, ale také ti migranti, kteří se rozhodli vrátit do vlasti, aniž vyčkali konečného rozhodnutí německých úřadů,“ informuje Kostelec nad Orlicí.

Dobrovolně se migranti vracejí i z Rakouska. Současně se další pokoušejí dostat do Evropy cestou do Španělska, ale neúspěšně především díky spolupráci s marockými úřady na africké straně.

Tristní situace v Řecku

Zato z Řecka se migranty zatím příliš nedaří vracet. „Tisíce přistěhovalců a uprchlíků, které uvázly v Řecku, jsou nuceny žít v nedůstojných podmínkách a jejich situace se s příchodem zimy ještě zhoršuje. Nevládní organizace, jako jsou Oxfam, Save the Children, Amnesty International nebo Human Rights Watch, vyzvaly v této souvislosti evropské státníky, kteří se sejdou na summitu EU v Bruselu dne 15.12., aby přijali okamžitá opatření, která mají zhoršování podmínek uprchlíků zastavit. Organizace kritizují fakt, že se 16 000 uprchlíků a migrantů tísní na několika ostrovech na východě Egejského moře, ačkoli jsou tam ubytovací kapacity méně než poloviční. Zabraňuje se jim přitom v přesunu do kontinentálního Řecka, a to prý z obav, že se naděje na jejich vrácení do Turecka zmenší,“ uzavírá Kostelec nad Orlicí svou zprávu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …