Češi, 40 sirotků nám bylo zatěžko přijmout! Zkušená novinářka cítí bolest

14.06.2020 12:51

Spisovatelka Pavla Jazairiová, autorka sbírky postřehů Z Etiopie a odjinud, se v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV rozpovídala o dopadech pandemie koronaviru na africké země. Mrzí ji, že „když teče do bot, každý se stará jen o sebe a nechce se podělit“.

Češi, 40 sirotků nám bylo zatěžko přijmout! Zkušená novinářka cítí bolest
Foto: knihovnablansko.cz
Popisek: Pavla Jazairiová

Současný stav světa Jazairiovou velmi znepokojuje, především když pozoruje škody na přírodě kolem nás. „Ubývají louky, vidím, co dělá řepka, je to tvrdá půda jako kámen, po které stéká voda. Nesmírně mě to zraňuje,“ uvedla.

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí

V souvislosti s událostmi posledních tří měsíců, kdy pandemie zastavila velkou část světa, se rozpovídala o tom, jak pandemie dopadla na ty nejchudší oblasti. „Dopadla hlavně na ty nejchudší státy. Víte, z Afriky máme poměrně málo zpráv. Jak v Africe, tak v Indii žijí lidé z ruky do úst a ze dne na den se najednou nesměli živit,“ doplnila Jazairiová.

Vyjádřila zklamání nad tím, že bohaté státy se v krizi začaly starat především samy o sebe, EU rezignovala na roli jednoty a členské státy se chovaly jako solitéři. Spojené státy se zavřely úplně. „Tak to bývá... když teče do bot, tak se každý začne starat o sebe,“ doplnila spisovatelka.

„Nemáme chuť se podělit, vždyť nám přišlo moc přijmout i těch 40 dětí, které žijí někde v táborech, jsou zasaženy bídou, válkou a koronavirem,“ poukázala na případ sirotků z uprchlických táborů, v němž Česko nebylo dostatečně solidární.

Současný problém Indie a Afriky teď bude způsob, jakým budou tyto země spravovány a jakým způsobem se rozdělí jejich bohatství. „Indie je země svým způsobem obrovsky bohatá a obrovsky chudá. Má liberální vládu, která hledí především na zisk. Tedy ani tady nevadí, že se ztrácí orná půda a staví zde zahraniční společnosti své obrovské podniky,“ hovořila o tom, jak se prohlubuje propast mezi extrémně bohatými a extrémně chudými lidmi.

Následně Jazairiová přiblížila, jak myslela svá slova, že „spousta lidí doufá, že koronavirus mnoho lidí zabije“. „Na světě je příliš mnoho lidí. Afrika začíná být přelidněná, což je úplně nová situace. Země pomalu už nemůže všechny uživit. Doufají v to ti, kteří hledí na neomezený růst a neomezený zisk,“ uvedla s tím, že právě to je ten největší problém naší doby.

„Svět se kymácí na jedné noze, protože triček se nenajíme,“ dodala Pavla Jazairiová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…