Češi: Náš život ujde, ale máme strach, kam politici vedou naši zemi

24.10.2011 20:55

STATISTIKA Společný evropský průzkum Eurobarometr se při červnovém sběru dat zaměřil především na sociální klima. Češi vyšli ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie jako ti, kdo si pochvalují nedávnou minulost, průměrně hodnotí přítomnost a s obavami vzhlížejí k budoucnosti. Svoji osobní situaci ovšem hodnotili výrazně příznivěji než celkovou situaci své země.

Češi: Náš život ujde, ale máme strach, kam politici vedou naši zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Rumburku

Češi se bojí budoucnosti. I tak by se daly interpretovat výsledky společného evropského průzkumu Eurobarometr, jenž se při červnovém sběru dat zaměřil především na sociální klima. Při hodnocení nynější situace a stavu před pěti lety se Češi blíží průměru všech 27 zemí Evropské unie. Mnohem více pesimismu však vykazují při hodnocení vyhlídek na nejbližších 12 měsíců.

Průzkum se zaměřil na tři oblasti. Osobní situace se týkala celkového hodnocení života, místa, kde respondent žije, situaci v zaměstnání a finanční situaci jeho domácnosti. Druhou oblastí byla ekonomika země, zaměstnanost a trh práce, životní náklady, dostupnost bydlení a energií a chod veřejné správy. Ze sociální sféry hodnotili oslovení chod zdravotnictví, podpory nezaměstnaným, výši důchodů, vztahy k lidem jiné národnosti, kultury či víry a řešení nerovností a chudoby.

Strach z budoucnosti je dán despektem k politikům

„Výsledky to nijak překvapující nejsou. I když lidé u nás mají ve zvyku nadávat, tak přesto připustí, že to v uplynulých letech bylo docela dobré a ani nyní to není tak špatné. Problémem je budoucnost, což je většinou dáno pocitem, že společnost nesměřuje ke smysluplnému cíli, a pochybnostmi o tom, jestli politici mají nějakou vizi," komentuje pro ParlamentníListy.cz dosud nepublikované výsledky Eurobarometru sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl.

„Despekt k politikům a vládnoucím elitám je u nás obrovský," dodává sociolog. Podle něj se lidé po dvaceti letech začínají rozhlížet a uvědomují si, že nové auto a vydlážděný dvorek všechno nespraví, když jsou na sebe lidé neurvalí a ve společnosti bují korupce. „Přestává platit pořekadlo, že peníze jsou vždy až na prvním místě. I důchodci víc než na svoji nejbližší penzi myslí na své děti i vnoučata a strachují se o jejich budoucnost," uvádí Hartl.

Třicent procent se obává zhoršení vlastní finanční situace

Češi hodnotili svůj nynější život celkově dobře v 81 procentech (13 velmi, 68 spíše dobře) a místo, kde žijí, dokonce v 87 procentech (22 velmi, 67 spíše). O poznání horší už to bylo při hodnocení finanční situace vlastní domácnosti (63 procent) nebo svého zaměstnání (55 procent). Z dalších hodnotících ukazatelů si Češi pochvalovali ještě dostupnost energií (74 procent).

Při výhledu pro dalších dvanáct měsíců byli Češi už mnohem skeptičtější. Že se jim zlepší vlastní život očekává jen 14 procent respondentů, zatímco 22 procent počítá se změnou k horšímu. Podobné to je i při výhledu v zaměstnání (8 procent zlepšení, 13 procent zhoršení) a největšími pesimisty jsou Češi ohledně finanční situace vlastní domácnosti, v jejíž zlepšení věří 10 procent, ale zhoršení se obává 30 procent.

Zdravotnictví se zhoršuje, ale lékařská péče si zaslouží chválu

„Všichni poukazují na to, jak je na tom špatně zdravotnictví, hodnotí ho negativně a tvrdí, že se zhoršuje. Přitom když se jich zeptáte na lékařskou péči, tak ji lidé většinou chválí. To je politická otázka daná tím, že lidé nemají pocit, že to někam vede," poukazuje pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Hartl na zdánlivý paradox některých vzájemně souvisejících odpovědí.

Kromě toho, že Češi vidí budoucnost v černějších barvách, než je průměr v Evropské unii, tak je zajímavé, že vlastní situaci hodnotí mnohem příznivěji než obecnou situaci Česka. Podle ředitele STEM Hartla je to logické, protože Češi nevěří společensko-politickému systému a navíc je tento stav pozorovatelný v průzkumech už mnoho let. „Když to řeknu lidově, tak Češi si většinou myslí, že společnost jde do kopru, zatímco oni sami mají to štěstí, že se jim daří líp," dodává sociolog.


K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Jaroslav Huk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…