Češi a platební karty. Premianti i konzervativci, kteří nechtějí změny

16.12.2021 11:03

Říká se o nás, že máme rádi „své jisté“ a na světě není moc konzervativnějších národů. Platí to ve spoustě věcí, ale například v přístupu k využívání moderních technologií patříme na plné čáře mezi premianty. Například u placení platebními kartami, které jsme si jako Češi opravdu oblíbili. Zatímco v Evropě používá bezkontaktní placení 90 procent obyvatel, u nás to je 96 procent. Jen vloni jsme bezkontaktně zakoupili u obchodníků zboží za více než 574 miliard korun.

Češi a platební karty. Premianti i konzervativci, kteří nechtějí změny
Foto: pixabay.com
Popisek: Mezinárodní debetní karta - ilustrační foto

Přestože máme rádi novinky a moderní technologie, přeci jen máme v sobě tu slavnou „konzervu“. Není to strach z inovací, ale ze změny. Příkladem mimo finanční služby mohou být mobilní operátoři. Většina lidí dle častých průzkumů uvádí, že operátora nemění ani v případě, že nejsou stoprocentně spokojeni s jeho službami. Podobné je to i v dalších oborech. U námi zmíněného finančního sektoru pak až neuvěřitelných 90 procent Čechů nehodlá měnit svoji banku, a to ani v případě, že není spokojená například s výši poplatků, které každý měsíc odvádějí. A co karty? 
 
První „platební kartu“ - tehdy se jednalo o dispoziční kartu k tuzexovému účtu - na našem území vydala v roce 1988 Živnostenská banka, předchůdce dnešní UniCredit Bank. Právě její klienti měli možnost si v nedávné době vyzkoušet tolik obávanou změnu. Nebylo jí nic menšího než přechod z karty MasterCard na kartu Visa. Ne všichni klienti banky změnu ocenili. Naopak. Dle průzkumu agentury G82, který má naše redakce k dispozici, si většina klientů banky změnu do teď pamatuje. A co víc, zanechala v nich spíše negativní stopu a patnácti procentům z dotazovaných vyloženě vadila. 
 
Třetině vadila výměna karty i proto, že na tu původní čerpali různé výhody, třeba pravidelné slevy u obchodníků nebo extra slevy v rámci nákupních dnů a další časově omezené i permanentní benefity. Nespokojenost pramenila, vedle omezených benefitů, i ze samotného procesu výměny. Více než polovině dotázaných vadily úkony spojené s výměnou karty, tedy mimo jiné změny aplikací v mobilu, na webových serverech nebo u pravidelných on-line plateb. 
 
Každému třetímu klientovi navíc vadilo, že banka rozhodla o změně bez jejich souhlasu a nemohli si sami vybrat. 
 
Z údajů za druhé čtvrtletí letošního roku vyplývá, že obliba platebních karet stále roste. I vlivem zásahu pandemie se pozitivní vztah lidí k bezkontaktnímu placení umocnil, a i ve světě financí nás posunul více do on-line prostoru. Ve druhém letošním čtvrtletí došlo dokonce k výraznému oživení v oblasti používání platebních karet. Celkový objem transakcí v obchodních místech meziročně vzrostl o více než třicet procent. Dynamický růst vykazují zejména internetové platby. Objem transakcí na internetu meziročně vzrostl o osmdesát procent. Počet transakcí mobilem či elektronicky ve Q2 2021 dosáhl téměř 80 milionů a objem takřka 50 miliard korun.
 
Dle dat České bankovní asociace dvaaosmdesát procent Čechů už upřednostňuje bezkontaktní platby, přičemž mobilem platí pětina z nás. Nemluvě o tom, že stále více spotřebitelů nakupuje na internetu. Rostl i počet vydaných platebních karet. Podle statistik Sdružení pro bankovní karty je dlouhodobou jedničkou společnost MasterCard. Na konci 2. čtvrtletí 2021 měli Češi v peněženkách s touto značkou 7,7 milionů platebních karet. Se značkou Visa bylo vydáno 5,3 milionu karet.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…