Češi, co topí elektřinou, proskočí stropem. Z jedné jediné tabulky

16.11.2023 12:28 | Monitoring

Na 102 000 Kč přijde ročně topení průměrného občana, který topí elektřinou. Vyplývá to z výpočtů specializovaného serveru. Češi, co topí elektřinou, možná „proskočí“ stropem z údaje vypovídajícím o tom, kolik platí ti, kteří stále mají kotel na hnědé uhlí: ročně 23 308 Kč. Žádná z těchto skupin nepřevyšuje dle údajů ČSÚ desetinu populace. Tabulka však nepotěší 1/3 populace, která topí zemním plynem. Nabízí hodnotu 60 069 Kč ročně.

Češi, co topí elektřinou, proskočí stropem. Z jedné jediné tabulky
Foto: pixabay.com
Popisek: Topení - ilustrační foto

My jsme při porovnávání cen jednotlivých způsobů vytápění využili data serveru vytapění.tzb-info.cz.

Jako základ výpočtu nákladů na vytápění jsme vzali spotřebu tepla 65 GJ a porovnávali

– Druh paliva

– Cenu paliva v Kč za kg

– Cenu tepla v Kč za kWh

– Spotřebu paliva za rok

– Náklady na vytápění za rok

Vězte tedy, že pokud máte kotel na tuhá paliva a rozhodnete se pro hnědé uhlí s cenou zhruba 3,55 Kč za kg, zaplatíte 1,29 Kč za 1 kilowatthodinu, protopíte za sezonu asi 6566 kg uhlí a bude vás to stát 23 308 korun.

Pokud jste zainvestovali do kotle na rostlinné pelety, vyjde vás 1 kilogram na 3,65 korun a 1 kilowathodina na 91 haléřů. Na zimu budete potřebovat o něco více než 4,5 tuny pelet, za které zaplatíte zhruba 16 500 korun.

V rozdílné situaci se ale ocitá zákazník, který topí zemním plynem. Tam jsou náklady na kilowatthodinu zhruba 2,50 Kč, je třeba ale přičíst i paušální měsíční poplatek zhruba 300 Kč. Za sezonu pak protopíte zhruba  2145 m³ zemního plynu, za který zaplatíte přes 60 tisíc korun.

To ale není zdaleka to nejhorší, co vás může potkat. Daleko větší částky zaplatí ti, kteří jsou odkázáni na elektrické vytápění.

Při tomto způsobu vytápění pomocí tzv. přímotopných panelů zaplatíte zhruba 5,20 Kč za kilowatthodinu, připočíst ale musíte měsíční distribuční poplatek ve výši 550 korun. Za těchto podmínek spotřebujete 18 424 kWh a vaši peněženku to vyjde na 102 000 korun.

Pro ty, kdo sice jsou odkázáni na topení elektřinou, ale investovali do tepelných čerpadel, máme podstatně příznivější výpočet.

Ten ukazuje, že při podobných vstupních podmínkách, tedy přibližně 5,20 Kč/kWh a měsíčním poplatku 550 korun spotřebují vlastníci tepelných čerpadel na výrobu tepla pouze 6019 kWh za sezonu a zaplatí tak podstatně méně, tedy asi 38 000 korun.

Zdroj: https://vytapeni.tzb-info.cz

 

Údaje pro další typy paliv a způsoby vytápění znázorňuje graf, který zveřejnil již zmíněný server.

Dodejme, že podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad, jsou u nás jednotlivé typy vytápění rozděleny tak, že převládá topení plynové (34,4 %) společně s centrálním vytápěním (33,4 %). Elektřinou topí 8,7 procenta populace a dřevem nebo dřevěnými peletami zhruba stejné množství lidí. Poměrně málo už je těch, kteří k vytápění využívají uhlí či koks (5,4 %).

Desetina tuzemské populace uvedla jiné nebo neuvedla žádné vytápění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nesprávné ceny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseskyfire , 16.11.2023 14:57:05
Článek je založen na nesprávných cenách. Hnědé uhlí za cenu 3,55 za kg, tedy 355,- za metrák rozhodně nikde nekoupíte. Reálná cena je spíš tak 600,- a to už je skoro dvojnásobek té, ze které se dělají výpočty v článku. Celkově mě štve, že se všude píše pořád o plynu a elektřině, ale že cena černého ořechu 2 stoupla za tři roky o více než 200%, to je asi v pořádku. Před 10 lety jsem bral eko kotel na černé uhlí a dnes nebýt Poláků, co to tady kousek za hranice vozí, tak už to uhlí nejde ani sehnat, jelikož vláda samozřejmě uhlí z Ruska nepotřebuje a občan ať si ......

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…