Češi jdou do nového roku s optimismem. Ekonomice ani politice ale nevěří

28.12.2013 13:00

Co si do nového roku nejčastěji přejí lidé? Šťastné partnerství, rodinu, zdraví a harmonii v životě. Naopak touha po více penězích skončila až na spodním konci žebříčku, který vychází z údajů průzkumu Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Češi jdou do nového roku s optimismem. Ekonomice ani politice ale nevěří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Výsledky průzkumu, které zveřejnil server iHNed.cz, ukazují, že Češi vidí svůj osobní život v příštím roce optimisticky. Co se týče naděje, spoléhají nejvíce sami na sebe. "Průzkum ukázal, že významné pro naše osobní naděje jsou i příklady jiných lidí, kteří si umějí v životě poradit," uvedla garantka výzkumu pro ČR Alena Slezáčková.

"První výsledky analýzy dat ukazují, že i když to tak nemusí vypadat, mezi lidmi naděje stále je," dodala psycholožka.

Češi jsou větší pesimisti než Švýcaři

S pesimismem se naopak Češi dívají na ekonomiku, národní politiku a sociální otázky. V mezinárodním srovnání jsou Češi například oproti Švýcarům méně optimističtí a méně spokojení s mezilidskými vztahy.

Průzkum odhalil také to, že mezi ženami a muži se přání a očekávání příliš neliší, rozdíly jsou ale patrné u věkových kategorií. Co se týče osobního života, jsou nejoptimističtější mladí lidé mezi 18 a 29 lety, nejméně optimismu pak mají lidé nad 60 let. Národní politiku vidí nejčerněji lidé mezi 30 a 39 lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …