Češi jsou prazvláštní národ. Takovej předposranej, divnej, udavačskej, závistivej, ulevil si český divadelní producent

21.01.2017 19:59

I o nově zvoleném americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi či o ministru financí Andreji Babišovi (ANO) pohovořil v rozhovoru s časopisem Reflex český divadelní producent Petr Kratochvíl.

Češi jsou prazvláštní národ. Takovej předposranej, divnej, udavačskej, závistivej, ulevil si český divadelní producent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Kratochvíl se v rozhovoru vyjádřil také ke stavu české společnosti. „To, jak se společnost vyvíjí, pro mě znamená, že se už nedožiju viditelné změny. Jedna až dvě generace musí zřejmě vymřít,“ zmínil k polistopadové realitě Kratochvíl. 

„Češi jsou ve své většině prazvláštní národ. Takovej předposranej, divnej, udavačskej, závistivej. Nikdy bych to neřekl, kdybych neměl srovnání se zeměmi, kde jsem profesně pracoval, od Španělska přes Portugalsko, Itálii, Francii, po celé Americe, Asii. Tenhle národ z toho vychází absolutně nejhůř,“ podotkl.

Kratochvíl se také vrátil v čase k Chartě 77 i k Antichartě. Ani jeden dokument nepodepsal. „Nepodepsal, protože nemám rád nátlak na svou osobu. Chci ale říct – strašně si vážím všech nekomunistů, co Chartu 77 v Československu podepsali,“ uvedl.

Hovořilo se i o vyjádření Evropské komise, která Kratochvílovi po čtyřech letech soudů potvrdila, že pražský grantový systém na rozdělování dotací pro divadla je protizákonný. „Přesvědčil jsem se o jednom: peníze neničí charakter, ale charakter ničí dotace,“ sdělil a v té souvislosti také pohovořil o Andreji Babišovi. „On tento systém kompletně pokryl a jako by řekl: Všechno je O. K., jen žádejte, natahujte ruce, čerpejte, žádejte, proste a škemrejte, vše dovoleno,“ zmínil k dotačnímu systému. To, co se kolem dotací děje, není však podle Kratochvíla problém Babiše, každý jsme nějaký. „Víc je to problém národa, jenž ho volí. Bohužel nemá to žádné východisko, protože vládu vyměnit můžete, ale ne národ. A ten chce Babiše,“ sdělil. 

To, že Babiš přes nadaci Agrofertu dotuje různé umělce, nazývá Kratochvíl jako kupování duší. „Babiš má perfektní čich na to, kdo a kdy mu přinese prospěch a užitek. Heslo začátku devadesátých let, že komunisté a estébáci, kteří získají ekonomickou moc, ji časem transformují do politické, začíná platit. A všichni mlčí a část se dívá na Babiše jako na spasitele,“ dodal a pohovořil o spojení Babiše s umělcem Janem Krausem.

Závěrem se pak Kratochvíl vyjádřil k Donaldu Trumpovi. „Trump není oligarcha typu Babiše, který přišel k penězům na základě kontaktů za minulého režimu. Takhle by ve Spojených státech nikdy nikdo nezbohatl. Babiš je oligarcha východního typu. Namísto toho Trump je představitel ‚old money‘,“ zmínil. Podle jeho názoru v Česku nikdo podobný není. „Protože když už je někdo odvážný v byznysu, tak mu chybí silný názor a odvaha jít do politiky a něco měnit. Trump má jeden názor a už léta se jej nebojí říkat,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …