Češi mají udavačství v genech, myslí si Jiří Pehe

19.04.2020 17:19

Policie musí v časech karantény řešit řadu oznámení ve stylu „dívám se na souseda, sedí na balkóně a nemá roušku“. Nebo „v parku na lavičce jen tak sedí člověk“. Lidé mají zkrátka pocit, že musí všechno poctivě nahlásit. Politolog Jiří Pehe v souvislosti s tím poznamenal, že Češi mají udavačství v krvi.

Češi mají udavačství v genech, myslí si Jiří Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Politolog Jiří Pehe se zlobí na své spoluobčany za to, že se nechají příliš snadno vystrašit a nechávají politiky, aby je ovládali. Napřed se prý nechali vystrašit migrační krizí, a teď koronavirovou krizí.

„Politika strachu se českým politikům osvědčila během migrační krize. Z uprchlíků se stal nebezpečný virus. Teď to  funguje výtečně v koronakrizi, národ je  poslušný jako vycvičený pejsek i tehdy, když opatření nedávají smysl. Jenže k cestě ven bude třeba otevřenost a odvaha,“ upozornil politolog Pehe.

Někdejší ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček označil situaci za strašnou. „Je to strašné, jak ten strach funguje,“ napsal doslova Němeček.

Jeden z diskutujících si posteskl, že politici ještě přinutili občany k udávání. A tady Pehe poznamenal, že české občany k udávání nikdo nutit nemusel. „Přinutil? K tomu nemusí většinu našich spoluobčanů přeci nikdo nutit, je to v národní genetické výbavě,“ uvedl Pehe. 

Jiří Pehe o českém udavačství

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…