Dvojí kvalita potravin a zboží, téma, které Česká republika a s ní i některé další země tzv. Visegrádské čtyřky řeší už řadu let, a to i na evropské úrovni.
Jde o následující. Jak se podařilo odhalit někdejší europoslankyni Olze Sehnalové (ČSSD) a spotřebitelským testům organizace dTest, některé potraviny prodávané pod stejnou značkou a v totožném balení v různých zemích Evropské unie mají rozdílné složení z hlediska kvality.
Horší složení většinou měly ty potraviny, které se prodávaly v členských zemích Evropské unie řadících se k takzvanému bývalému východnímu bloku (př. Coca-cola určená pro německý supermarket obsahuje cukr, kdežto ta pro český trh jen sladidlo, masové konzervy totožné značky měly větší podíl skutečného masa na trhu v Německu a u totožného výrobku prodávaného v ČR bylo maso jen tzv. separát).
Výrobci argumentovali regionálními odlišnostmi v chuti. Sehnalové se přesto podařilo na evropské půdě téma zdvihnout. Po zásahu Evropské komise (více ve velkém rozhovoru s Olgou Sehnalovou ZDE) to však příliš růžově pro úspěch její agendy nevypadá. A do karet jí nehraje ani výsledek nové studie, kterou si Komise k posouzení dvojí kvality v EU zadala a o které informoval web Seznam Zprávy.
V tzv. dvojí kvalitě se v Evropské unii vyrábí až třetina potravin, zmiňuje její výsledky web Seznam Zprávy. Studie srovnávala například výrobky firmy Coca-cola, Fanta, Activia, Nutella, Rybí prsty Iglo či čokoládové výrobky Milka. Podle studie však neexistuje rozdíl v kvalitě výrobků mezi trhy v západních zemích EU a jejich východními protějšky. „Velká studie Evropské komise, která zkoumala 1 400 potravin, ale ukázala, že dělení na západ a východ v Evropské unii neexistuje,“ uvedl zpravodajský portál.
Souhlasíte s tím, že není nač si stěžovat, neb jsou potraviny vážně levnější než dřív?Anketa
Podle Olgy Sehnalové je ovšem problematická metodika, kterou studie pro Evropskou komisi použila. „Z testování byly například vyloučeny celé kategorie výrobků. Jsem k této metodice velmi kritická, protože vznikla netransparentním způsobem. Stejně tak mne mrzí, že se testování Evropské komise odmítly zúčastnit některé státy, z našeho pohledu určitě chybí Rakousko. Připomínám také, že se nebavíme pouze o potravinách,“ uvedla Sehnalová.
Podle Sehnalové čelilo testování dvojí kvality v EU od samého počátku zpochybňování ze strany výrobců.
„Argumenty se vyvíjely, od naprostého popírání existence dvojí kvality přes zpochybňování testování, které v různých zemích prováděly spotřebitelské organizace a nakonec i různé instituce, až po nejrůznější zdůvodňování dvojí kvality,“ sdělila ParlamentnímListům.cz bývalá europoslankyně.
MUDr. Olga Sehnalová, MBA
Problémem je, jak Sehnalová naznačuje, i to, jak Evropská komise přistupovala k výrobcům, a to i těm, kterých se dvojí kvalita přímo dotýkala. Ti se posléze podíleli i na vypracování společné metodiky testování.
„Evropská komise argumenty výrobců nikdy nerozporovala, právě naopak. Když mělo přijít k celoevropskému testování, vyslyšela argumenty, že je nejprve nutné vypracovat tzv. společnou metodiku testování. To trvalo řadu měsíců, ale místo toho, aby byla skutečně nezávislá, podíleli se na ní zástupci výrobců, kterých se dvojí kvalita týká,“ uvedla Sehnalová.
„Za sebe mohu k argumentům výrobců uvést jednu svou konkrétní zkušenost s jedním renomovaným výrobcem nealkoholických nápojů. Jeho zástupce mi před časem vysvětloval, jak se snaží zkracovat logistický řetězec, proto jsou v různých zemích ony rozdíly v použitých sladidlech. Požádala jsem tedy o mapu EU, z níž by byla ona logistika a její logika zřejmá. Tím bohužel naše další kontakty skončily, protože už se mi od té doby nikdy neozvali,“ doplnila.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jonáš Kříž