Češi se můžou zničit! Víra v blbosti. Jiří Mádl o elitě národa i důchodcích

10.05.2020 18:56

Režisér a herec Jiří Mádl se rozhodl pro Aktuálně.cz pohovořit o kultuře i českých umělcích. Podle jeho slov to nejsou žádní milionáři. Kulturu pak považuje za nejdůležitější věc hned po pitné vodě. Hovořil i o tom, jak je smutné, že člověk potřebuje ke sjednocení válku, povodně nebo koronavirus.

Češi se můžou zničit! Víra v blbosti. Jiří Mádl o elitě národa i důchodcích
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herec Jiří Mádl shání pomoc pro seniory

Mádl sám o karanténě hovoří jako o něčem, co na něj mělo blahodárné účinky. „Byl jsem asi nejšťastnější člověk v karanténě a došlo to až tak daleko, že jsem spoustu z mých přátel a příbuzných asi štval, když jejich nálada v telefonu silně kontrastovala s tou mojí. Někdo zkrátka stísněné podmínky, ve kterých dochází do jiného stavu vědomí, nemá rád a není to nutně špatně. Mně to na druhou stranu celý život vyhovuje,“ poznamenal Mádl.

Anketa

Je pro vás plk. Robert Šlachta důvěryhodnou osobností?

88%
12%
hlasovalo: 16351 lidí
Zda může pandemie vést některé lidi k uvědomění, že míra konzumu, na kterou jsme byli zvyklí, je už neudržitelná, jistě neví. „Nějakou dobu jsem měl pocit, že lidi, kteří se o stav životního prostředí zajímají, chovají se uvědoměle, třídí odpad a dělají další drobné kroky podobného druhu, jsou přesvědčení už dávno a nikdo nový k nim nepřibývá. Nevylučuju, že je ten zvoneček, který nám bije na poplach, v současné době tak hlasitý, že se k těm lidem, co stav planety neberou na lehkou váhu, někdo přece jenom přidá. Jistý si tím ale nejsem, ti všímavější pravděpodobně zůstanou v menšině,“ sdělil. 

Následně hovořil i o tom, že někteří lidé nechtějí přistoupit na některá fakta, aby si nemuseli připustit, že sami dlouho věřili něčemu, co byla ve skutečnosti hloupost. „Něco podobného se možná dělo i po pádu komunismu. Lidi, kteří předlistopadovému režimu věřili, zůstali přesvědčení i potom, co se zhroutil, aby si nemuseli přiznat, že čtyřicet let věřili nějaké blbosti. Mohli mít pocit, že by tím jejich život ztratil smysl, což by ale přece nemusela být pravda, protože v rovině osobních vztahů třeba neselhali,“ uvedl Mádl. 

Závěrem pak mimo jiné hovořil o elitách a o tom, že dnešní doba je na zpochybňování elit postavená. „Jsou nebezpečné, tak je potřeba jejich váhu podkopat, což je dnes jednodušší, protože všichni mají internet. Každý si dnes může založit web a vydávat se za novináře. Převážnou většinu uživatelů, kteří se do někoho pouštějí v on-line diskusích, kolikrát tvoří trollové. Sám mám v rodině seniory, kteří si přeposílají řetězové e-maily. Oni ale nejsou zlí, jsou to oběti,“ míní Mádl, který se i vyjádřil k tomu, zda není smutné, když rozdělené Čechy dokázal sjednotit až pocit ohrožení.

„Je to strašně smutné. Asi k tomu sjednocení fakt potřebujeme válku, povodně nebo koronavirus. Zároveň je ale potřeba říct, že jsme rozdělovaní uměle. Politici vědí, že když lidi rozdělí, bude se jim líp vládnout, a tak často hledají nějakého nepřítele. Podívejte se na válku v Jugoslávii. Ta země byla v určité historické etapě úplný ráj, ale pak přišla nějaká paka, ukázala na nepřítele, řekla ‚tahle země je naše‘ a obyvatelé se tam začali vraždit. Češi k tomu, aby se takhle vzájemně ničili, taky nemají daleko,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…