Češi volají o pomoc. Kvůli dluhům si neví rady

17.04.2013 9:18

Češi přestávají zvládat splácení svých dluhů a bojí se exekucí. Přes padesát tisíc obyvatel České republiky se proto loni s žádostí o radu obrátilo na Asociaci občanských poraden. Lidí, kteří mají potíže se splácením svých půjček je prý ale ještě podstatně víc.

Češi volají o pomoc. Kvůli dluhům si neví rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dlouhodobý úvěr podle informací Novinek.cz lonii řádně nesplácelo téměř 30 tisíc lidí, což je skoro o čtyři tisíce více než v roce 2011. Krátkodobý úvěr pak řádně nesplácelo asi 275 tisíc klientů. Hynek Kalvoda z Asociace občanských poraden uvedl, že průměrná výše dluhů, kterou s klienty řešili, byla půl milionu korun. Průměrný věk klientů se pohyboval mezi 31 až 50 roky a jejich příjem dosahoval zhruba 8 tisíc až 18 400 korun měsíčně.

Do problému se ale člověk může dostat i vlastní neopatrností, aniž by o tom zpočátku vůbec věděl. Může se tak stát třeba na základě zneužití platební karty, na kterou si klienti třeba napíšou i PIN kód, upozorňuje František Klufa z ČSOB. A dodává, že předluženost se týká nejen nízkopříjmových, ale i středněpříjmových skupin obyvatel.

Jak uvádějí ekonomové, lidé se do problémů nejčastěji dostanou tím, že se předluží a půjčky nezvládají splácet. Nečtou smlouvy, nerozumí pojmům, neumí si spočítat výši úroků.

Podvody na internetu

Rozmáhá se také organizovaný zločin, který lidem různými způsoby vysává jejich konta a tak je dostává do problémů a dluhů. Příkladem jsou například "mimořádně výhodné prodeje aut pod tlakem času". Jak vysvětlují Novinky.cz, je třeba předem složit do právní kanceláře významnou částku. Adresa kanceláře je ale ovšem číslo konta podvodníka.

Další formou podvodu je navázání citového vztahu po internetu a vylákání nemalé částky třeba na údajnou léčbu těžké choroby. Problémové mohou být podle Pavla Kubů z Intel Czech Tradings také nabídky práce z domova, které chtějí využívat k práci konto zájemců.

Ohrožené jsou ženy a senioři

Mezi dlužníky je přitom podle statistik velký počet žen. Ty si mnohdy jako samoživitelky berou  půjčky na běžný chod domácnosti, odtud je ale k problémům se splátkami velmi blízko. Řada žen prý také uzavírá půjčky a úvěry pod velkým psychickým i fyzickým tlakem partnera. Ačkoli z peněz nevidí ani korunu, splácení zůstává na nich, citují Novinky.cz slova socioterapeutky Marie Macháčkové.

Vedle žen jsou velmi rizikovou skupinou také senioři. Ti často ručí za půjčky svých dětí, nebo se zadluží koupí zboží na předváděcích akcích.

Východiskem a cestou ke změně je podle Františka Klufy systematické zvyšování finanční gramotnosti, které musí začít už během školní docházky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…