Češi vystavili účet ke „koronakrizi“: Zdravotníci, hasiči, policisté a vědci výborně. Zato EU a WHO...

23.06.2020 22:27

Mimořádná opatření státu vyhlášená v souvislosti s epidemií koronaviru vnímá většina Čechů jako přiměřená a účinná, odhalil průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejvíce respondentů ocenilo práci zdravotníků, hasičů, policistů a vědců. Naopak nejhůře si podle nich vedly nadnárodní instituce, a to Evropská unie a Světová zdravotnická organizace (WHO) a média.

Češi vystavili účet ke „koronakrizi“: Zdravotníci, hasiči, policisté a vědci výborně. Zato EU a WHO...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CVVM

Podle aktuálního šetření sedm z deseti dotázaných považuje státní kroky proti šíření koronaviru za přiměřené. Necelá pětina považuje opatření za přehnaná, osm procent naopak za nedostatečná. „Z hlediska věku jako přiměřené počínání českého státu proti šíření koronaviru hodnotí častěji lidé ve věku od 65 let výše,“ uvedlo CVVM.

Jako účinná označilo opatření státu 86 procent populace, opačný názor má desetina dotázaných. „Lidé, kteří je pokládají za přiměřená, je zároveň častěji hodnotí jako účinná. Rovněž ti, kdo opatření státu vnímají jako přemrštěná, je ve zvýšené míře označují za rozhodně účinná,“ zjistili statistici.

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí
Opatření na podporu ekonomiky považuje za přiměřené 52 procent lidí. Necelá polovina lidí pak vnímá opatření na podporu ekonomiky za účinná, opačného názoru je 37 procent Čechů. Téměř pětina lidí se u této otázky nedokázala rozhodnout.

Češi kladně hodnotí činnost naprosté většiny institucí. Zdravotníci získali 94 procent pozitivních hodnocení, hasiči 91 procent, policisté 87 procent a vědci 86 procent. Následují „obyčejní občané“, armáda, hygienické stanice, ústřední krizový štáb, samospráva, vláda a média.

Méně než poloviční podíl kladných hodnocení tak od Čechů získali pouze Evropská unie a WHO. Podrobnější analýza ukázala vyšší zastoupení kritického hodnocení u mužů v případě vlády, krizového štábu, WHO, EU a médií.

Průzkum se uskutečnil od 7. do 23. května a zúčastnilo se ho 1 043 respondentů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…