Česká diplomacie vyzvala Čechy, aby urychleně opustili východ Ukrajiny

21.02.2022 6:30

Ministerstvo zahraničí (MZV) vyzvalo Čechy, aby kvůli stále se zvyšující pravděpodobnosti vzniku vojenského konfliktu na Ukrajině urychleně opustili východní oblasti země.

Česká diplomacie vyzvala Čechy, aby urychleně opustili východ Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Úřad varuje před jakýmikoli cestami na Ukrajinu. Česká diplomacie to uvedla v aktualizovaném cestovním doporučení na svém webu. Pokud se Češi nachází v jiných oblastech Ukrajiny, měli by zvážit možnost opuštění země.

„S ohledem na stále se zvyšující pravděpodobnost vzniku vojenského konfliktu, a tím i náhlého a podstatného zhoršení bezpečnostní situace v souvislosti s aktuálním extrémním napětím mezi Ruskem a Ukrajinou, MZV ČR varuje před jakýmikoliv cestami na Ukrajinu,“ uvedl Černínský palác. Vyzval české občany, aby urychleně opustili Luhanskou, Doněckou, Černigovskou, Sumskou, Charkovskou, Dněpropetrovskou, Záporožskou, Chersonskou, Mikolajevskou a Oděskou oblast. „Pokud se nacházíte v ostatních oblastech Ukrajiny, zvažte možnost opuštění země,“ doplnil úřad.

Ministerstvo zároveň vyzvalo občany, kteří zvažují odjezd z Ukrajiny letecky, aby tak učinili bezodkladně, protože letecké společnosti pozastavují své lety. Češi, kteří se na Ukrajině zdržují, by se měli zaregistrovat do cestovatelského systému Drozd.

Pokud se v zemi rozhodnou zůstat, vyzval je úřad k maximální opatrnosti. Sledovat mají důvěryhodná média a měli by mít připravený plán evakuace pro případ nouze. „MZV ČR upozorňuje, že v případě vzniku vojenského konfliktu bude mít jen velmi omezené možnosti, poskytovat českým občanům na území Ukrajiny pomoc a ochranu,“ oznámilo ministerstvo.

Ministerstvo již před týdnem varovalo české občany, aby necestovali na Ukrajinu a do Běloruska. Čechům, kteří v těchto zemích jsou, úřad doporučil, zvážit jejich opuštění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…