Česká diplomatka bude předsedat třetímu nejvýznamnějšímu orgánu OSN

29.07.2017 15:48

Sobotní Lidové noviny přinášejí informace o nevídaném úspěchu české diplomacie. Je to prý tak velký úspěch, že se Česku nepodařilo dosáhnout ničeho podobného posledních dvacet let. Česká diplomatka Marie Chatardová, narozená ve Znojmě, se stala předsedkyní třetího nejvýznamnějšího orgánu OSN – Ekonomické a sociální rady.

Česká diplomatka bude předsedat třetímu nejvýznamnějšímu orgánu OSN
Foto: OSN
Popisek: OSN

„Je to úspěch české zahraniční politiky. Získáváme možnost se ještě více zapojit do řešení světových ekonomických a sociálních výzev. Budeme více vidět, zvýší se naše prestiž, což nám umožní lépe prosazovat témata, na kterých nám záleží. Do kompetence Hospodářské a sociální rady spadá projednávání otázek pokrývajících asi 70 procent lidských a finančních zdrojů celého systému OSN,“ sdělila deníku Chatardová.

Dáma bude ve funkci rok a v New Yorku může Českou republiku zviditelnit. Má šanci uspět, protože má zkušenosti z pozice české velvyslankyně v Paříži, kterou zastávala 6 let a než Paříž opustila, obdržela z rukou ministra pro evropské záležitosti Harlema Désira tamní nejvyšší státní vyznamenání. Francie tím údajně chtěla dát najevo, že s Českou republikou počítá jako s jedním z důležitých členů Evropské unie.

Chatardová ale působila nejen ve Francii. Má za sebou např. i diplomatickou misi ve Švédsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…