Česká letecká muzea lákají na světové unikáty

13.07.2023 14:11 | Komerční článek

Letní prázdniny jsou obdobím nejen dovolených u moře, ale také rodinných výletů do všech koutů České republiky. Velkým lákadlem jsou v posledních době čím dál oblíbenější technické památky. Stranou tak nezůstává hned několik leteckých muzeí, které připomínají slavnou více jak sto let trvající historii letectví a leteckého průmyslu v naší zemi. Česká republika je navíc jednou z mála zemí, která dodnes umí vyrobit letadlo od A do Z.

Česká letecká muzea lákají na světové unikáty
Foto: archiv
Popisek: Letiště, ilustrační foto

Asi největším lákadlem je areál historického vojenského letiště Praha – Kbely, kde bylo založeno letecké muzeum již v roce 1968. V současné době je v jeho sbírkách uloženo přibližně 275 letadel včetně několika světových unikátů. Proto asi nikoho nepřekvapí, že právě letecké muzeum v Kbelích patří k největším leteckým muzeím v Evropě.

„Naše letecké kořeny stejně jako propagace českého letectví jsou pevně zasazeny do celé firemní kultury současného Aera. Také proto chystáme s Leteckým muzeem Kbely těsnější spolupráci v rámci vzájemné propagace, rozšiřování sbírek nebo konání různých akcí,“ říká Viktor Sotona, prezident a CEO společnosti Aero. Tento tradiční český letecký výrobce je v muzeu zastoupen strojem Aero A-10, tedy prvním československým dopravním letounem, nebo světoznámými proudovými letouny Aero L-29 Delfín a Aero L-39 Albatros, které pomohly vycvičit tisíce stíhacích pilotů.

Další světový unikát je pak vystavený na druhém konci republiky, v leteckém muzeu v Kunovicích, které bylo založeno dobrovolnickou organizací v roce 1970. Mezi 30 vystavenými letadly najdete Aero L-29 A Delfín Akrobat. Tento jednomístný akrobatický speciál je možné spatřit na vlastní oči pouze v kunovickém muzeu.

Další letecké muzeum pak můžete navštívit na bývalé radarové základně Koněšín při vojenském letišti Náměšť nad Oslavou, kam se letecké muzeum přesunulo z Olomouce v roce 2016. A právě zde můžete shlédnout např. prototyp Aero XL-29 Delfín s trupovým číslem 003 z roku 1961, který se poprvé představil veřejnosti na prestižním aerosalonu v Paříži. Pokud to máte blíže do Vyškova, i zde najdete letecké muzeum, které vzniklo ve spolupráci Nadace Letecké historické společnosti a Armády ČR. V letecké části sbírky je možné vidět na 30 kusů stíhacích, bombardovacích, transportních a průzkumných letadel. Soukromé sbírka letadel je pak k vidění v AirParku ve Zruči u Plzně, kde se můžete pokochat krásou přibližně 50 kusů vystavených letadel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…