Česká média pohřbívají Rusko, to se zatím vyhrabává z nejhoršího. Takto to vypadalo po ránu

18.12.2014 8:21

Zatímco česká média informují o tom, že Rusko stojí jen krok od bankrotu, britský deník The Guardian i další však zmiňují, že díky zvýšení cen ropy může být Rusko z nejhoršího venku. Na dnešek se také očekává vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina.

Česká média pohřbívají Rusko, to se zatím vyhrabává z nejhoršího. Takto to vypadalo po ránu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Průvod ke dni národní jednoty v Moskvě. Zúčastnilo se ho pětasedmdesát tisíc lidí

Rusko v posledních dnech čelilo hlubokému propadu rublu, který v jednu chvíli ztratil až šedesát procent své hodnoty v porovnání se začátkem letošního roku. Centrální ruská banka se pokusila zbrzdit pád ruské měny prostřednictvím zvýšení úrokové sazby z 10,5 na 17 %. Tento krok však rublu pomohl jen na chvíli a poté se vrátil na zpět na nízkou úroveň. I ruská média jako je televizní kanál RT přiznávají, že situace je vážná. Ceny potravin v obchodních řetězcích se v průběhu roku zvýšily v některých případech až o 25 %. Vzhledem k narůstající inflaci by podle ruských expertů mohly ceny růst i v novém roce.

Nepříznivý stav rublu a celé ruské ekonomiky je vedle dopadu západních sankcí způsoben rovněž poklesem ceny plynu, a zejména ropy, která se dokonce dostala pod 60 dolarů za barel. Pro Rusko tento fakt představuje velký problém, protože 60 % jeho exportu tvoří právě vývoz ropy a plynu. Zároveň jsou příjmy z prodeje těchto komodit klíčovými pro ruský rozpočet. Vývoj cen ropy bude pro budoucí vývoj ruské ekonomiky klíčový. Aktuální události nasvědčují tomu, že by se mohlo pro Rusko začít blýskat na lepší časy. Britský deník informuje o tom, že cena za barel ropy se zvýšila na 63 dolarů, což by „mohlo dopomoci Rusko dostat se z nejhoršího.“

Guardian si všímá koordinovaného úsilí Kremlu, Ruské centrální banky a ministerstva financí, které tyto tři subjekty vyvíjely, aby se dostal rubl alespoň na úroveň před několika dny. První pozitivní zprávy přicházejí v den, kdy je plánována tisková konference prezidenta Vladimira Putina. Ten se zatím k nové situaci nevyjádřil a prostřednictvím svého mluvčího Dmitrije Peskova odkázal na dnešní poledne, kdy by se měla konference uskutečnit. Britský deník také připomíná, že před několika dny prezident z pádu rublu mj. obviňoval spekulanty a požadoval jejich potrestání.

Peskov potvrdil, že ekonomická situace bude hlavním tématem Putinova dnešního projevu. Ruský prezident bude bezpochyby hovořit i o geopolitické situaci. RT zmiňuje, že Putin při přípravě na každoročně pořádanou tiskovou konferenci, která se konala poprvé již v roce 2001, oslovil celou řadu ministrů, analytiků a poradců. „Prezident je připraven zodpovědět veškeré a samozřejmě necenzurované otázk,“ řekl Peskov. Každoroční vystoupení Putina před národem je ruskými médii ostře sledovaná záležitost, což dokládá i fakt, že na letošní vstoupení prezidenta se podle RT již akreditovalo přes 500 novinářů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…