Česká republika je prý místem tvrdého střetu východní a západní propagandy. Třeba takový Jakub Janda...

14.04.2017 8:22

Novinářka Amy Mackinnonová, která se podle svých vlastních slov dlouhodobě věnuje situaci ve střední a východní Evropě, se na serveru codastory.com rozepsala o tom, jak Čechy ovlivňuje strach z ruské propagandy.

Česká republika je prý místem tvrdého střetu východní a západní propagandy. Třeba takový Jakub Janda...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Mnoho Čechů se podle názoru autorky obává vměšování Ruska do českých záležitostí. Tato obava má své kořeny v invazi pěti armád Varšavské smlouvy v čele s ozbrojenými silami Sovětského svazu. Toho Sovětského svazu, jehož rozpad považuje současný ruský prezident Putin za největší chybu 20. století.  

Novináři vznášeli obvinění, bez důkazů, zlobí se matematik

Obava z příchodu cizích armád zůstala v Češích zakořeněna i na počátku nového tisíciletí, když ve v zemi vedla debata o umístění radarové základny. Relativně rychle se ozvaly hlasy, že odpůrce radaru podporuje Rusko, ale podle matematik Petra Glivického, jenž studoval na Univerzitě Karlově, někteří novináři v této souvislosti vznášeli vážná obvinění, aniž by pro ně měli důkazy. „Někteří novináři o tom psali takřka v každém komentáři a vznášeli vážná obvinění, ovšem bez jediného důkazu,“ vzpomíná matematik, který se zapojil do protestů proti radaru.

Analytik Mark Galeotti k tomu dodává, že toto umělé zesilování kremelské hrozby dělá z Ruské federace pro Česko mnohem větší problém, než ve skutečnosti je. Před vlivem Ruska v České republice opakovaně varuje také Bezpečnostní informační služba, ale její zprávy hovoří pouze v náznacích a je těžké hrozby konkrétně identifikovat. Lidé jako Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty opakovaně prohlašují, že Rusko Českou republiku ovlivňuje, např. skrze alternativní zpravodajské weby, jak je Janda nazývá.

Jeden důkaz o síle Ruska v Česku však existuje – personálně velmi silná ruská ambasáda v Praze. Rusové mají na ambasádě v Praze velké množství lidí, Američané, nebo Číňané mají v Česku nesrovnatelně menší zastoupení. Podle analytika Galeottiho to však může také znamenat, že Rusové využívají Prahu jako základnu pro operace v Polsku, Německu a dalších zemích.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Bezpečnostní analytik generál Andor Šándor k tomu dodává, že vést diplomatickou válku s Ruskem a vyhošťovat jeho diplomaty v podstatě nelze, protože Češi na ambasádě v Moskvě nemají zdaleka tolik pracovníků jako Rusové v Praze. Podle bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka však není radno Rusy podceňovat, jelikož jejich agenti patří podle jeho názoru k nejlepším na světě, pokud nejsou vůbec nejlepší. I Randák však poznamenává, že Rusy není třeba přeceňovat.  

Jistý vliv Ruska v České republice může existovat, ale podle matematika Glivického je zase většina českých novinářů naladěna protirusky a píší propagandistické články směřující proti Rusku. V České republice se střetávají propagandy a bohužel tím trpí veřejný prostor, protože to značně znesnadňuje veřejnou debatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …