Česká televize opět prokázala svou objektivitu, udeřil Zeman na tiskovce. A pak se neudržel po dotazu, zda vůbec dokáže chodit po schodech

22.03.2017 16:18

Tiskovou konferencí zakončil prezident Miloš Zeman návštěvu Olomouckého kraje. Po celou dobu jej doprovázel hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Na konferenci padala i silná slova na adresu novinářů.

Česká televize opět prokázala svou objektivitu, udeřil Zeman na tiskovce. A pak se neudržel po dotazu, zda vůbec dokáže chodit po schodech
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jako první se slova chopil Okleštěk. „Obrovsky si toho vážím. Že si prezident před vstupem do mého úřadu zouvá boty,“ řekl s nadsázkou Okleštěk k nehodě, která hlavu státu na úvod jeho setkání potkala. Následně seznámil novináře s tématy, která s hlavou státu probíral. „Pan prezident s důrazem sobě vlastním nás upozornil na památky, které je potřeba dozorovat a na které je potřeba shánět prostředky. Většinou jde o památky obecní či ve vlastnictví fyzických osob. Pana prezidenta však toto nezajímá a vybízí nás k tomu, abychom se o toto kulturní dědictví starali,“ dodal. 

„Chtěl bych především poděkovat nově zvolenému hejtmanu Olomouckého kraje za skvělou organizaci mé návštěvy. Pokud jde o průběh této návštěvy, byla trochu odlišná od návštěv jiných krajů,“ podotkl Zeman úvodem.

Následně se pak vyjádřil k návrhu zákona ohledně eutanazie, který podle svých slov s hejtmanem probíral. Zákon nazval barbarským. „U každé nemoci je naděje, někdy slabá, někdy větší na vyléčení. A abychom odrazili ten velmi silný protiargument, že nemocný trpí velmi silnými bolestmi, chtěl bych připomenout, že paliativní péče je na takové úrovni, že je schopna je eliminovat,“ dodal. 

Opětovně také zopakoval svůj názor na znovuzavedení domovského práva. „Je nenormální jev, že stovky lidí mají pobyt na radnicích,“ podotkl k tomuto problému. 

Anketa

Kalousek tvrdí, že mu Babiš roku 2004 sliboval pomoc v politické kariéře, když on jako politik bude rozhodovat ve prospěch Agrofertu. Věříte tomu?

20%
hlasovalo: 11201 lidí
„Samozřejmě že česká média pokrývala jen témata, kterým rozumějí, takže spadlá bota byla ta uchopitelná,“ řekl pak následně Zeman. A rýpl si i do MF Dnes, která do titulku v olomoucké mutaci uvedla, že Zemana vítala červená karta. „V davu 2 000 lidí byla jedna jediná. A dostala se i do České televize, která tak opětovně ukázala na svou objektivitu,“ poznamenal. 

„V souvislosti s Karlem Srpem nebo Lenkou Procházkovou očekávám, že se opět ozvou zbabělci, kteří budou někoho kádrovat. To je bohužel situace, které se budeme muset umět postavit,“ sdělil následně Zeman k nově vzniklé třídě Jiřího Pelikána v Olomouci, jež bude pojmenována po uznávaném publicistovi.

Zeman se pak díky dotazu novináře České televize vyjádřil k čínským investicím. „Nárůst čínských investic je enormní,“ poznamenal. „Nechci prozrazovat obchodní tajemství, ale z těch velkých investic se jedná kromě jiného o Vítkovicích i Škoda Transportation. Kdybych se vyjadřoval dál, byl bych právem osočen z toho, že vyzrazuji obchodní tajemství,“ sdělil.

Řeč pak přišla i na OP Prostějov. „Zabýval jsem se tímto problémem s primátorkou Prostějova. Krach OP Prostějov byl podle jejího vyjádření způsoben neschopností tehdejšího managementu. Beru to na vědomí a byl jsem ujištěn, že teď už na půdě OP Prostějov vznikly dva prosperující podniky,“ řekl.

Novinář se jej pak ještě zeptal na to, zda by mu zdravotní stav dovolil vystoupat schody do Vladislavského sálu při případné inauguraci. Za to si vysloužil oslovení pitomec. „Do Vladislavského sálu se dá dostat i po rovině. Nicméně připouštím, že chůze po schodech mi činí problémy, a proto využívám hůlku. Protože vás pokládám za pitomce, nevylučuji, že ji použiji na vás při odchodu, ale třeba by se zlomila. Politika máme hodnotit ne podle toho, jak se mu dobře chodí. Politik ale není běžcem,“ řekl rázně. „Za nejlepšího prezidenta našeho státu považuji Tomáše Garrigua Masaryka,“ dodal pak k následnému dotazu.

„Nechtěl bych být novinářem, který dostává peníze od Zdeňka Bakaly,“ rýpl si pak do dalšího novináře, který položil dotaz rovněž k jeho zdravotnímu stavu a neúčasti v debatách, Zeman. Novinář totiž zastupoval Hospodářské noviny, které patří do Bakalova portfolia. „Představa, že bych neunesl střet se svými protikandidáty, je nejlepší vtip, který jsem tento rok slyšel,“ sdělil. 

Závěrem se pak vyjádřil k tureckému prezidentovi Erdoganovi, jenž v současné době přitvrzuje vůči Evropě. „Erdogan má v ruce jednu jedinou kartu, se kterou může hrát vůči Evropské unii. A tato karta se jmenuje tři miliony migrantů. Jenomže jakmile tuto kartu pustí z ruky, nebude mít čím hrát. Nebude mít čím vydírat Evropskou unii... Je možná varianta, že pustí tu první vlnu, jeden milion migrantů, a nechá si dva miliony migrantů, aby mu karta zůstala v ruce,“ dodal se slovy, že Turecko nepatří do Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…