Česká vědkyně: Důchodci nevědí, co je dobré. Jsou omezení. V LDN nemají informace

14.09.2021 11:37 | Ze sítí

Podle bioložky Marie Šabacké se současní politici snaží vyhovět představám důchodcům, jak je ochrání před změnami. „Mnoho politiků se aktivně snaží naplnit potřeby a představy části důchodců o tom, jak je ochrání před změnami, na úkor směřování naší země. Dokonce je aktivně děsí před imaginárními hrozbami budoucnosti: Budou tu všude migranti, muslimové, 125 pohlaví, seberou vám auta...“ říká. Ale podle ní toto není dobré pro směřování České republiky. A ptá se, jak eticky získat hlasy seniorů, kteří „nemají nejlepší informace“ a „ne nutně jsou nejlepšími soudci toho, co je dobré pro ČR“.

Česká vědkyně: Důchodci nevědí, co je dobré. Jsou omezení. V LDN nemají informace
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bioložka Marie Šabacká

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22413 lidí

Jako jedno z volebních témat se skloňuje i český vztah k Evropské unii a k evropskému Green Dealu, kterým chce Evropská komise Evropskou unii učinit uhlíkově neutrální. Své si k němu včera řekla bioložka a ekoložka zabývající se polárními oblastmi Marie Šabacká.

Podle ní je zde morální a etické dilema. Vychází z toho, že senioři jsou nejdisciplinovanějšími voliči. Jenže tato skupina řeší jiné problémy než mladší generace. Popisuje je takto:

  • Mají více životních zkušeností a z těch čerpají
  • Více žijí tady a teď (od důchodu k důchodu)
  • Necestují tolik a nevidí svět odjinud
  • Mají omezenější přístup k informacím, např. v LDN
  • Často čerpají info jen z českých zdrojů
  • Mají menší zkušenost s novými technologiemi, sociálními sítěmi
  • Chtějí v klidu dožít a nechtějí velké změny
  • Snadněji podlehnou dezinformacím (např. šmejdi s hrnci)

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22413 lidí
Podle Šabacké řeší senioři místo budoucnosti svou nízkou životní úroveň a každodenní potřeby. „Celý život dřeli, ale není o ně důstojně postaráno a cítí se na okraji společnosti. Už kvůli nedostatku peněz a horšímu zdraví nemůžou být tak aktivní a promlouvat do směřování společnosti. Svět se rychle vyvíjí a těžko se přizpůsobují. Logicky mají strach z velkých změn. Jenže ty nás teď čekají, min. v oblasti digitalizace a Green Dealu. Je potřeba se o seniory, co nejlépe postarat, aby mohli žít kvalitní a hodnotný život a přispívat svými zkušenostmi společnosti,“ říká Šabacká.

Potřeby seniorů ovšem podle ní nejdou „ruku v ruce“ s tím, co Česká republika potřebuje. „Potřebujeme změny a transformace, abychom zůstali konkurenceschopní a nestali se banánovou republikou,“ tvrdí bioložka.

„Ale mnoho politiků se aktivně snaží naplnit potřeby a představy části důchodců o tom, jak je ochrání před změnami, na úkor směřování naší země. Dokonce je aktivně děsí před imaginárními hrozbami budoucnosti: Budou tu všude migranti, muslimové, 125 pohlaví, seberou vám auta...“ varuje a ptá se: „Jak eticky získat hlasy těch důchodců a seniorů, kteří možná nemají nejlepší informace, podléhají dezinformacím a ne nutně jsou nejlepšími soudci toho, co je dobré pro ČR, aniž bychom je zneužívali nebo si je kupovali lacinými gesty?“

„Jak je přesvědčit, že je v jejich zájmu (a zájmu jejich dětí) volit toho, kdo jim říká tvrdou pravdu, ale pomůže jim se na novou realitu připravit namísto někoho, kdo je uchlácholí líbivou fantazií a vykašle se na ně?“ ptá se dál. Šabacká doufá, že její dotaz není nabubřelý a říká, že nechce házet seniory do jednoho pytle. „Mnoho z nich je velice inteligentních, snadno prohlédnou manipulace a rozumí věcem lépe než řada mladších. Jen mi přijde, že směřování naší země se přizpůsobuje lidem (ne jen důchodcům), kteří mají logicky menší přístup k informacím a nižší možnost je kriticky zhodnotit jen proto, že jsou silnou voličskou základnou. To mě trochu děsí a nevím, jak z toho ven.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…