Česká vláda je proti návrhu EK na většinové hlasování o daních, říká jasně premiér Babiš

31.01.2019 16:55

Česká vláda je jednoznačně proti úmyslu Evropské komise, která navrhuje státům EU postupně začít o daňových záležitostech rozhodovat většinovým hlasováním místo nynější jednomyslnosti. Při dnešních sněmovních interpelacích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Považuje to mimo jiné za ohrožení české ekonomiky. Nesouhlasně se vyjádřila již dříve i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Česká vláda je proti návrhu EK na většinové hlasování o daních, říká jasně premiér Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2019 s deficitem 40 miliard. Opozice vládě vyčítá, že projídá ekonomický růst a nedělá rezervy na horší časy

Nápad předložil komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici s tím, že umožní větší akceschopnost a rychlejší přijímání změn, do suverenity členských zemí by prý nezasahoval. Přesun k většinovému rozhodování by podle něj mohl nastat v několika fázích do roku 2025.

„Dokud já budu ve vládě, nikdy nebudeme souhlasit se změnou na většinové hlasování v rámci daní,“ řekl dnes Babiš.

Na premiéra se s dotazem na jeho postoj při dnešních interpelacích obrátil Jan Skopeček (ODS), který varoval před opuštěním dosavadního principu jednomyslnosti. Podle něj by to vedlo k daňové harmonizaci podle politicky nejsilnějších států EU. Soudí, že daňová harmonizace by poté směřovala spíš nahoru než dolů a znamenalo by to ohrožení konkurenceschopnosti českých podniků i daňové suverenity.

Členské země potřebu jednomyslného souhlasu u daňových otázek využívají někdy k prosazení svých témat. Komise připomíná například český postup, kdy Praha kvůli své snaze prosadit možnost využívat přenesený systém daňové povinnosti známý jako reverse charge řadu měsíců blokovala možnost přesunu elektronických publikací do nižší sazby DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…