Česká vláda o osudu vojáka zatčeného na Ukrajině přímo nejedná. Vše prý řeší Němci

27.04.2014 16:07

Česká republika, jejíž jeden voják uvízl v zajetí spolu s dalšími členy mise OBSE na východě Ukrajiny, nepodniká žádné přímé kroky k osvobození svého státního příslušníka. Jednání o záchranu pozorovatelů vede Německo, které má v místě údajně silnou pozici. Je možné, že vyjednávači přistoupí na výměnu zajatců, požadovanou proruskými separatisty.

Česká vláda o osudu vojáka zatčeného na Ukrajině přímo nejedná. Vše prý řeší Němci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Když se rozhodneme někoho zachránit, tak si zároveň řekneme, že o některých věcech, které se odehrají, nebudeme nikdy mluvit,“ cituje internetový deník Lidovky.cz ministra zahraničí naší vlády, sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka. O případné výměně zajatců se podle ministrových slov informace neposkytují.

Ozbrojení separatisté zabrali autobus se členy pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ve městě Slavjansk v pátek. Považují je za špiony a vzkázali, že je propustí pouze výměnou za zajaté povstalce, které zadržuje kyjevský režim.

Zda k výměně dojde, nechtěl komentovat ani další ministr naší vlády, Martin Stropnický z hnutí ANO, mající na starosti armádu. „Nemohu se k tomu vyjadřovat, mohlo by to mít negativní vliv na vyjednávání,“ pouze sdělil.

Rovněž tak ministr zahraničí Zaorálek nebyl sdílný. „Je to příliš složité, jsou to velmi často i neběžné postupy. Když chcete někoho zachránit, tak se neřídíte všemi běžnými pravidly. Prostě se o tom nemluví. Je to první věc, kterou se člověk naučí,“ řekl Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…