České Palermo slaví, řádil Babiš po zprávě komise o policii. A jeho noviny se dnes přidávají

03.02.2017 7:41

Spor o policejní reorganizaci, jenž se rozhořel loni v létě, nabral včera na obrátkách. Sněmovní vyšetřovací komise totiž zveřejnila své závěry. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak žádal omluvu po hnutí ANO, jeho předseda Andrej Babiš se však rozhodl přitvrdit. „České Palermo slaví,“ zaznělo z jeho úst místo omluvných slov. Píší o tom Lidové noviny, vlastněné samotným ministrem Babišem.

České Palermo slaví, řádil Babiš po zprávě komise o policii. A jeho noviny se dnes přidávají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Celý spor znovu rozžehla věta předsedy vyšetřovací komise Pavla Blažka (ODS), který uvedl, že ze shromážděných materiálů nebylo prokázáno, že organizační změna byla provedena s cílem odstranit Roberta Šlachtu, omezit činnost útvarů nebo zabránit prověřování konkrétních věcí.

Když pak Sněmovna požádala vládu, aby v duchu závěrů komise omezila i pravomoce žalobců, vystoupil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Uvedl, že úkoly důrazně odmítá. „Došlo by tím pouze k destrukci boje s korupcí v této zemi,“ uvedl.

I přestože pak komise také vyzvala vládu k řešení situace na olomouckém vrchním státním zastupitelství, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vzkázal, že výměnu podřízených nechystá. Zpráva neuspokojila ani bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu či olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana.

„Navzdory silným slovům předsedy vyšetřovací komise Pavla Blažka a ještě silnějším slovům předsedy ANO Andreje Babiše jsme po skončení vyšetřování přesně tam, kde jsme byli před jeho začátkem,“ okomentoval pak působení komise komentátor Petr Kamberský. Podle něj však takto končí všechny vyšetřovací komise. „Ti cyničtější vám řeknou, že závěry mohli odříkat předem: členové komise myslí nutně politicky. Změnilo se vlastně jen jediné: na začátku léta měl navrch Andrej Babiš, teď mají lehce navrch Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec,“ uvedl.

„Dle autora těchto řádek bylo a je zjevné, že cílem reorganizace bylo dostat Šlachtu a ÚOOZ pod kontrolu, což by bylo zcela legitimní, kdyby v čele policie stáli lidé s nezpochybnitelným kreditem. Je zjevné i to, že reforma se chystala pokoutně, což konstatuje i zpráva a proti čemuž protestovali státní zástupci jako Lenka Bradáčová či Pavel Zeman. Ale i ti, poté co byly jejich námitky zohledněny, v tuto chvíli mlčí,“ uzavřel Kamberský se slovy, že jediný, kdo na celé reorganizaci prodělal, je Robert Šlachta – zatím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…